A Közgép építette a 86-os főút új szakaszát

Fotó: MTI / Varga György

-

A pár napja már elkészült, most átadott elkerülő Zalalövőt tehermentesíti.


Majdnem 14 milliárd forintos költséggel, csaknem három év alatt készült el a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakasza, amelynek köszönhetően naponta több ezer kamion kerüli el a várost.

A csütörtöki hivatalos átadáson Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) felidézte, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezték a kisváros lakói a rendkívül nagy teherforgalom miatt az elkerülőút építését. A csaknem 13,8 milliárd forintból megvalósított, majdnem 11 kilométer hosszú útszakasz elkészültével a főútvonalon áthaladó kamionok zöme elkerüli Zalalövőt.

A 86-os főút Mosonmagyaróvár és Lenti között észak–déli irányban szeli át az ország nyugati részét.


Az elkerülő már rajta van az openstreetmap.org térképén


Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos úgy fogalmazott: Magyarország egyik legrégebbi közlekedéspolitikai gondja oldódott meg az útépítéssel, ugyanis az európai uniós csatlakozás óta drasztikus mértékben emelkedett az itt áthaladó nemzetközi tranzitforgalom.


A 86-os főút településeket terhelő forgalmát a két végpont között szinte mindenhol sikerült elkerülőutakkal csökkenteni, Zalában azonban két kistelepülés sajnos egyelőre kimaradt ezeknek az építéséből.Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója a Közgép Zrt. kivitelezésében készült út adatait ismertetve elmondta: a kétszer egysávos, 90 kilométeres sebességre alkalmas új út egy 600 méteres és egy 160 méteres hídon halad át. Három szintbeli és egy külön szintű csomópontot is kialakítottak, de 149 ezer fa és cserje, valamint 10 hektárnyi erdő telepítésével rendezték a környezetét is.

A múlt pénteken forgalomba helyezett szakasszal Zala megyében véget ért a 86-os felújítása, most már a teljes szakaszon 11,5 tonnás terhelésre erősítették meg a burkolatot, vagy készültek ilyen teherbírású új nyomvonalak.