A közért is mozivá alakul Bánkon

Fotó: Facebook / Facebook

-

ABC-ből mozi, séta közben kórusének, közügy és köztér viszonyának boncolgatása, de olyan is lesz, hogy „nyársművészeti performansz”. Július 17-19. között a Bánkitó Fesztiválra költözik a Placcc.


Placcc Fesztivál 2008 óta szeptember végén Budapest különböző pontjain mutat be köztéri produkciókat.

Konkrétabban?

Az elmúlt években a Placcc miatt lehetett eljutni például a volt MTV-székházba virtuális valóságot használó színházba (Crew társulat), fel lehetett ülni a Kálvin téri Mercure Hotel átlátszó hídjára random járókelőket bevonó kísérletet figyelni (Space színház). Vagy kertipartizni két társasház között évek óta használatlan zöld területen, megnézni egy Budapestet bemutató olasz dokumentarista filmet egy nyolcadik kerületi közösségi kertben. Ilyesmi a 2008-ban Erdődi Katalin és Nánay Fanni ötletéből felépült Placcc Fesztivál, a programjait hívják helyspecifikus művészetnek. Ennek a különkiadása lesz most Bánkon.


-


„A város egyes helyszíneire szeretnénk felhívni a figyelmet előadótérként vagy olyan eszközként, amit építészek, képzőművészek, színészek használhatnak, hogy kilépjenek a keretek közül, és köztéren alkossanak” – mondja a Placcc csapatából Kovács Andrea.

Lazulás a parton

Az őszi fesztivál mellett Bánkra is kitelepülő Placcc most dramaturgokkal, építészekkel, designerekkel, zeneszerzőkkel működik együtt. A Bánkitóra amúgy is jellemző, hogy a sokszor egymást ismerő budapesti civil kezdeményezések összedolgoznak. Csapatépítenek.


Vasárnap ötkor ebéd + Dinamó Budapest: Estebéd Ez a „kollektív nyársművészeti performansz”. A névvel ellentétben semmi ijesztő nem lesz, finom kaja annál inkább. Tényleg enni lehet majd, de aki megy, készüljön fel megszemélyesített vacsorára és színészek akcióira. A Vasárnap ötkor ebéd lakáséttermet visz, egy szakács, egy pincér és egy dramaturg állt össze a Népszínház utcában. Dinamó Budapest: Kísérleti séta A dinamósok mindenki által ismert terekben csinálnak kísérleti színházat: tavaly például a Szabó Ervin Könyvtárba olvasmányélményekre épülőt. Ez a projekt szintén egy pesti program bánki adaptációja, a sétaútvonal letölthető hangfájl alapján alakul ki.


-


Soharóza: Koncertséta Megint kísérleti dolog: a 2008-ban Halas Dóra által alapított Soharóza kórus a hagyományos kóruséneklés határait tágítja ki. Szövegekkel és zenével kísérleteznek, impróznak, zajzörejeznek, nem létező nyelvek szavait használják, barlangban, bérházban, erőműben koncerteznek. Bánkon a helyszínen fog kiderülni, pontosan mit és hogyan alkotnak, de az biztos, hogy egy tóparti séta keretei között fogják. Palantír Film Alapítvány: Idegenek a kertemben Az Idegenek a kertemben migrációval foglalkozó dokumentumfilmes gyűjtemény. Ezekből válogattak a placcosok három filmet, a Játék a tért, a Call shopot és A Chicago tömbházat. A dokuk folyamatosan pörögnek majd, a nyitva tartás alatt bármikor be lehet ülni a használaton kívüli ABC-ből átalakított moziba.


-


Mérei Ferenc Szakkollégium: Közterek, közügyek A szakmázós program. Aki elijesztenek a bölcsészmondatok, tekerjen lejjebb. A beszélgetésen a hagyományos helyszínek elhagyásáról lesz szó:  milyen módon mozdítja ki az alkotókat a helyspecifikus művészet, hogyan változnak a nézői szerepek, és mindez összefügg-e a közügyekre reagáló kritikus akciókkal. Ott lesz a placccosokon kívül a például tavasszal mobilszaunát a Duna-partra építő VaLyo – Város és Folyó csoport, a Soharóza és a Dinamó. Moderál a Mérei-szakkoli. Noppa design: Ez a hely menő! Ember nagyságú térképjelölőtű (a piros, csepp alakú izé) nagy QR-matricával. Hívjuk interaktív térkép-installációnak. Ez épül a tópartra, a QR leolvasása után pedig Leveleki Eszternek a negyvenes évektől a hetvenes évekig működő bánki táboráról lehet megtudni mindenfélét. Itt kapcsolódott össze Ascher Tamás, Zolnay János, Fischer Iván, Kárpáti Péter, Eörsi Mátyás és sok közgazdász, mérnök, egyetemi tanár életútja. A Noppa barátokból álló kreatív csoport. Dolgozik náluk építész, fotós, grafikus, formatervező, ízlésvadász.


-


Nincs pénz, de

A Placcc továbbvinné a nagy térképjelölő szobros projektet Budapestre, de még szponzort keresnek. Legalább 5-10 térképtű kellene ahhoz, hogy hálózatként tudjon működni a dolog, és pesti helyszínekről is meglehessen tudni ezt-azt. Készülne tematikus térkép, helyszíneket lehetne örökbe fogadni. Ugyanolyan okostelefonos kódleolvasós módszert használnának, amely korábban már működött pesti házakat bemutató sétákon. A Placcc együttműködne a Kortárs Építészeti Központ budapesti lakatlan tereket 2012 óta bejáró, feltérképező és aktiváló Lakatlan projektjével is. A Placccot is megvágta ugyanaz az NKA-s lépés, ami miatt levélben tiltakozott például a Frenák Pál Társulat vagy a Sín Kulturális Központ is. Ezek a kulturális szervezetek nem tudtak indulni uniós pénzekért, mert a Kulturális Alap elutasította az önrészpályázatokat.Ez azt jelenti, hiába lenne meg a támogatás partnerszervezettől (a Placcc esetében az In Situtól), az együttműködéshez szükséges lenne saját belehelyezett összeg, önrész is. L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke reakciójában azt mondta, az NKA részéről nem kötelező EU-s pályázatokhoz önrészt biztosítani, ez csak egy lehetőség. Erre pályázatot kell benyújtani, amelyet meg lehet nyerni, de ez nem automatikus.


Még fesztivál

Van az Őrületesen Jó Fesztiváltérképünk, amin szép színes pöttyök mutatják a nyári fesztiválok helyét és egyéb információkat. Tájékozódni lehet itt.