A Közel-Keletet is meghódítaná az Uber

Fotó: Getty Images / Adam Berry

-

Hosszú távú tervei vannak az Uber új befektetőjének.


Szaúd-Arábiából szerzett tőkét az Uber: a Public Investment Fund 3 és fél milliárd dollárt fektet a cégbe. „A szaúdi beruházás a vállalatunk iránti bizalmat jelzi, ezt nagyra becsüljük, s továbbra is igyekszünk kiterjeszteni jelenlétünket a világban” – írta közleményében Travis Kalanick vezérigazgató. A befektető a legnagyobb szaúdi szuverén vagyonalap. Ezek állami tulajdonban lévő befektetési alapok, amelyek az ország elkülönített vagyonát kezelik, makroökonómiai célokat szem előtt tartva. Általában olyan országnak van szuverén alapja, amelynek fizetési mérlege többletet mutat, és külföldi eszközállománya is jelentős.

Az Uber 3 és fél év alatt jutott a csúcsra, és 62 és fél milliárd dolláros alaptőkéjével a Szilícium-völgyben a legtöbbet érő magánvállalatként tartják számon. Eddig kockázatitőke-alapokat és nagybankokat vonzott (BlackRock, a Morgan Stanley, Goldman Sachs), de van részesedése a katari szuverén vagyonalapnak is.

A cég az amerikai piacot már meghódította, s most a Közel-Kelet és Észak-Afrika felé fordul. Eddig 250 millió dollárt fektetett be a térségben, ahol kilenc országban és tizenöt városban van jelen. A szaúdi szuverén alap közleménye szerint megbizonyosodtak arról, hogy az Uber tevékenysége szerte a világban javította a városokon belüli közlekedést, ezért az alap hosszú távú együttműködésre készül.