A következő kieső ment tovább

Fotó: AFP / BERTRAND LANGLOIS

-

A hajrában az Arsenal megpróbálkozott azzal, ami De Gaulle-nak sem sikerült: megtörni a Monacót. Akkor a dolog Grimaldi kancellárjának pávatáncán bukott el, ezúttal az idő tűnt kevésnek. Fernando Torres pedig büntetőpárbajban lőtte tovább csapatát, az Atlético Madridot.


Jó estét, jó szurkolást, és ha addig nem találkoznánk, jó reggelt és jó napot mindenkinek, innen, az ország második legnagyobb (azaz: a legkisebb) Arsenal-szurkolói centrumából, fél villamosmegállónyira a Moszkva tértől, a budai Fasorból. A hely jelszava, az „Igyunk előre a medve bőrére!” zárórakor erre cserélődik: „A feles a gyengék decije.” Hajrá, Arsenal! Ne félj, Monaco?!

A retrólétesítményben – a falakon Korda György-, Halász Judit- és Koncz Zsuzsa-lemezborítók vannak, a külvilágot kitakarja a műsoros kazettákból szőtt függöny – a megjelent közönség többségének ugyan fogalma sincs arról, mekkora a tét, és mivégre, mert csak inni jöttek, nekünk, a csodában bízóknak igenis van. Itt van Marci: két Xanax, három sör. Zsiráf, az ember, aki azt gondolja, minden meccsnek van még egy visszavágója, és ebben nem is téved. Dudus, a szomorú magyarsvéd, akinek összeomlott a keringési rendszere, megélhetési embernek nevezi magát, ami, beláttuk: eggyel kevesebb lábujjal és szűkös erekkel tiszteletre méltó foglalkozás. Péter kontúrja van még itt, mert a férfi egyelőre a Katona Józsefben szakért, majd a félidőben esik be, addig a mobilján kapja a híreket.20.45, Monaco, II. Lajos stadion, kezdődik a visszavágó (kezdőcsapatok lejjebb). Az állás 3-1 a Monacónak. Arséne Wenger merészen úgy döntött, a gyors Welbeck és az ostromlétraként is használható Giroud együtt lesz a kezdőben, Leonardo Jardim pedig úgy, hogy a tapasztalt, de lassú Carvallho kimarad, és persze, hogy berakta Toulalant. Az Arsenal a 2013-as, Bayern elleni félig-meddig csoda megismétlésére készül: akkor is 1-3-ról indultak, és Münchenben 2-0-ás vezetésnél még voltak lehetőségei.

Az első három percben a Monaco birtokolta többet a labdát, Berbatovnak volt egy jó befelé, középre is játszotta a labdát, de a befejezés egy veszélytelen, a kapu felett messze elszálló tekerés lett. Tíz perc elteltével semmi nem történt, unalmas passzolgatás folyt, de az feltűnt, hogy amennyiben az Arsenal ennyire passzív, még labdabirtoklást sem nyer, nemhogy meccset. A kommentátorok, miközben Alexis Sanchez cipőt cserél, a világ minden nyelvén arról számolnak be: az Arsenalnak három gólt kell szereznie. Hol az az egy?A 21. perc említésre érdemes pillanata, hogy Bono, a U2 népszerű énekese, egyben Írország kevésbé népszerű adóelkerülője is feltűnt a VIP-páholyban, méghozzá napszemüveg nélkül, a következő kettőben viszont két Arsenal-helyzet azt jelezte, hogy van élet a halál előtt: előbb Koscielny emelt a kapufára, majd Welbeck túlszervezte magát az ötösön. Az Arsenal dominanciája percekig a szokásos, kivárásra és kifárasztásra épülő passzjátékban nyilvánult meg, aztán a 35. percben gólban is.

Nyolc méterre a kaputól Giroud elé került a labda, aki a kapuba bombázott. Ebben a BL-szériában először kapott otthon gólt a Monaco.A Monaco teljesen beszorult, Welbecknek szinte a gól után azonnal volt egy momentuma, de az estében a kapu felé pöckölt labdája a bal kapufánál kiszédelgett az alapvonalon túlra. Az első félidő hajrájában Giroud-nak még volt egy helyzete, az utolsó esemény pedig az volt, hogy levonulóban Martial mezt cserélt Özillel.


A konklúzió: kicsit kényelmes Arsenal, egy kicsit megilletődött Monaco.

A hazaiak abban bízhatnak, hogy folytathatják statikus védekezőjátékukat – ebben kimondottan jók –, az Arsenal abban, hogy Cazorla és Özil kreatív lesz, a lefújás előtt már legalább negyedórát melegítő Walcottal pedig minden bizonnyal felgyorsulnak.

Az 53. percben 23 méterre a kaputól Kondogbia felvágta Sanchezt: sárga lapot kapott, Özil bal felsőbe tartó szabadrúgását Subasic szép mozdulattal védte. Ezt követően hosszú ideig kevés izgalmat keltő mezőnyjáték folyt, mindkét edző cserélt, hátha történik valami, gondolta Wenger, remélhetően minden változatlan marad – így okoskodhatott Jardim.

A 79. percben visszatértek az Arsenal reményei. Özil középre passzolt, Walcott tiszta helyzetből a kapufát találta el, a kipattanó a nemrég beállt Ramsey elé került, aki bevarrta (0-2). Erre Bono feltette a napszemüvegét.A hajrában az Arsenal megpróbálkozott azzal, ami De Gaulle-nak sem sikerült: megtörni a Monacót. Akkor a dolog Grimaldi kancellárjának pávatáncán bukott el, ezúttal az idő tűnt kevésnek. És valóban, abból van a világon a legkevesebb. A játékvezető 5 percet hosszabbított, a Monaco teljesen beszorult, amikor kellett, Subasic ráfeküdt a labdára. Vége, ennyi – az Arsenalnak.


BAJNOKOK LIGÁJA NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

MONACO–ARSENAL 0–2 (Giroud 36., Ramsey 79.)
Továbbjutott
: a Monaco, 3–3-mal, idegenben szerzett több góllal


A meccs összefoglalója


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó

Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német) 1-0 (1-0) – Tizenegyesekkel: 3-2

Gólszerző: Mario Suárez (27.)

Az első meccsen: Bayer–Atlético 1-0

Továbbjutott: Az Atlético Madrid, tizenegyesekkel.

A Bayer Leverkusen egygólos előnnyel utazhatott a Vicente Calderónba, ahol Josep Guardiola, a Bayern München edzője a lelátón, Diego Simeone sikerre éhes csapata pedig a pályán várta a németeket. A jó tempójú meccs első komolyabb történése a 23. percben történt Atlético-kapuscsere volt: a megsérült Moyà helyett Oblak érkezett. Pár perccel később egy szabadrúgást követően egalizált a párharcban a madridi csapat: a kipattanót Mario Suárez vágta rá ballal, megpattant a lövés Toprak lábán, így Leno kapusnak esélye sem volt hárítani. 27. perc, 1-0. A Bayer ezt követően kontrázott, támadott, de gólt nem szerzett az első félidőben.

A második játékrészben nagyjából hasonló vehemenciával támadtak a felek, nyilván egyikük sem a hosszabbításra hajtott. A félidő második fele már egyértelműen a hazaiké volt, de Leno kapus többször bravúrosan hárított. A kilencven perc letelt, jöhetett a hosszabbítás, amelynek első fele csupán meddő mezőnyjátékot és néhány izomgörcsöt hozott. A nagyot játszó Arda Turan sorra adta a gólpasszt érő labdákat társainak, de a hosszabbítás második félidejében Raúl García lövését is védeni tudta Leno. Végül büntetőpárbajig ment a meccs, ahol az első két rúgó kihagyta, aztán mindkét fél játékosa berúgta, majd megint két kimaradt tizenegyes következett. Az utolsó körben Torres berúgta, Kiessling kihagyta, így továbbment az Atlético Madrid.


A meccs összefoglalója