A következő fizetés már egy órán belül befuthat

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Szeptember 7-től az utalás után egy órával a számlán lehet a pénz. A még nagyobb gyorsaságra – az azonnali utalásra – egy-két évet még várni kell.


Egy hónap múlva szintet lép a magyarországi átutalási rendszer, ami a fizetések célba juttatása mellett az összes utalást érinti: szeptember 7. után ugyanis a jelenlegi 5 helyett 10 átutalási ciklus lesz egy napon belül, ennek eredményeként pedig akár 1 óra alatt is megérkezhetnek az utalások.


Ez egyben azt is jelenti, hogy, aki szeptember 7. után kapja meg a fizetését, a mostaninál hamarabb hozzájuthat a pénzéhez. (Akik minden hónapban hetedike előtt kapják meg a fizetésüket, azoknak csak októbertől érkezhet meg egy óra alatt a fizetésük.)


A jegybank ezzel a lépéssel is szeretné ösztönözni az elektronikus megoldások használatát a pénzforgalomban. Magyarországon tavaly az átutalások éves összege a GDP 16,1 százalékát tette ki – bár ez némi javulást jelent az egy évvel korábbi, 15,8 százalékos eredményhez képest, még mindig elmarad az Európai Unió 2013-ban mért 17,2 százalékos átlagától.


Az átutalások felgyorsítása azért is indokolt, mert – egy a márciusi Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmány szerint – a jelenlegi átutalási időtartamnak csaknem a fele egyfajta veszteségidő, egy olyan várakozási időszak, amikor az átutalással, azaz a pénzzel az adott bank már nem, az átutalást lebonyolító elszámolóház pedig még nem csinál semmit.

Ebből az következik, hogy a napközbeni elszámolás ciklusszámának növelése (sűrítése) jelentős időmegtakarítást, azaz hatékonyságnövelést eredményez, az elszámolásra várakozás időtartama pedig csökken.


A Magyar Nemzeti Bank a mostani gyorsítás után a következő lépcsőben az azonnali utalás bevezetését tűzte ki célul, erre azonban még 1-2 évet várni kell.