A korrupció és a mentelmi jog ellen tüntettek

Fotó: MTI/EPA / BOGDAN CRISTEL

-

Több ezren tüntettek Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban csütörtökön a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen.


Felháborodásukat az váltotta ki, hogy a szenátus hétfőn megakadályozta a Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amiért tavaly egy autóját felvezető motoros rendőr halálos közúti balesetet szenvedett.

A bukaresti szenátus épülete előtt gyülekező tüntetők „Egyenlőséget a törvény előtt!”, „Le a mentelmi joggal!”, „Képviseletre, nem visszaélésre kaptatok megbízatást” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

A demonstrálók elfoglalták a parlament épülete előtti úttestet, megbénítva a sugárút forgalmát, és „Igazságot akarunk, nem mentességet”, „Szégyelljétek magatokat!”, „Vigyen el benneteket a DNA!” skandálásokkal fejezték ki elégedetlenségüket választottjaikkal szemben.

Az interneten terjesztett felhívások hatására Kolozsváron és Temesváron is több százan vonultak utcára, Krajován (Craiova) és Jászvásáron (Iasi) pedig többtucatnyi ember demonstrált a képviselői kiváltságok és a mentelmi joggal való visszaélés ellen.

A hétfői szavazás után az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége és Klaus Iohannis román államfő is arra figyelmeztette a törvényhozást, hogy a törvények mindenkire érvényesek, egy gyanúsított bűnössége ügyében pedig nem a parlament, hanem az igazságszolgáltatás hivatott dönteni.

A közfelháborodás láttán a parlamenti pártok csütörtökön egymás után jelentették be, hogy megismételnék a szavazást Oprea kiadatásáról, amit maga az érintett is helyeselt.

Romániában a politikai nyilatkozatokra vonatkozó klasszikus mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet előzetes letartóztatásba helyezni őket, vagy házkutatást elrendelni ellenük. Azon tisztségben lévő vagy volt kormánytagok ellen, akik törvényhozói mandátummal rendelkeznek, csak az illetékes ház jóváhagyásával indítható bűnvádi eljárás.