A korrupció elleni harcról szól az idei Bánkitó

Fotó: Bánkitó Fesztivál / Bence Szemerey

-

Négy nap zene, színház és civil szervezetek.


Szerdán kezdődik a Bánkitó Fesztivál; az ország "legnagyobb kisfesztiválját" kilencedik alkalommal szervezik meg. A négynapos eseményen koncertek, színházi előadások várják a látogatókat. A fesztivál idei témája a korrupció elleni harc, a politikai és a szociális helyzet lesz.

Nem változtattak sokat a bevett zenei formulán, a merítés viszont az eddiginél nagyobb lesz, mert külföldi fellépőkkel is erősítenek – mondta Venczel Sára, a fesztivál főkoordinátora. Fellép a brit Slaves, a német The Picturebooks, az izraeli A-WA, az észt Argo Vals, a Csaknekedkislány valamint Szabó Benedek és a Galaxisok.

A Bánkitó Fesztivál idén sem csak zenéből áll. A tavalyi "határ" tematika után most „az igazán kurrens korrupció” és az az elleni harc kerül középpontba, a kerekasztal-beszélgetések helyett pedig mindenhol interaktív programok, workshopok és szerepjátékok várják a résztvevőket.

A fesztiválon a legnagyobb civil szervezetek képviseltetik magukat. A közös szerepjátékokon a fesztivál vendégei a legváratlanabb szituációkban kerülhetnek döntéshelyzetekbe és átélhetik, hogyan is szövi át a korrupció a hétköznapjainkat – mondta Venczel.

A Bánkitó Színházi Fesztivál a tavalyi után még jelentősebb kortárs színházi szemlévé nőtte ki magát. A négy nap alatt 16, többségében a korrupcióra, valamint a hazai politikai és szociális helyzetre reagáló előadást mutatásnak be olyan társulatok, mint Hajdu Szabolcs és a Látókép Ensemble, a TÁP Színház, a Dollár Papa Gyermekei és a Tünet Együttes.

Idén a SHARE jótékony kézműves sörét ihatják a látogatók. A SHARE és a Bánkitó Fesztivál csapata is kiemelten fontosnak tartja a tudatos sörözést és alkoholizmus elleni küzdelmet, ezért a fesztivál ideje alatt minden korsó elfogyasztásával a Megálló reintegrációs és közösségi háznak gyűjtenek adományt a fesztiválozók. A Megálló házat az alkoholizmus és addikciók elleni küzdelem SHARE-nagykövete, Kiss Tibi, a Quimby frontembere jelölte ki.

A Bánkitó a budapestieknek buszokat biztosít a szerdai lejutáshoz és a vasárnapi visszaérkezéshez – tájékoztatott Venczel Sára.