A körmendi táborban több az őr, mint a menekült

Fotó: MTI / Varga György

-

Pár hete bontani kezdték a sátorokat, ám leálltak a munkálatokkal. A Helsinki jogásza szerint másutt is lehetne helyezni a menekülteket.


A körmendi menekülttáborban a 6, éjszaka sátorban fagyoskodó menedékkérőre legalább 10 fős személyzet vigyáz – írja a nyugat.hu. A lap pár hete még arról írt, hogy bontják a tábort. Akkor 5 sátrat tüntettek el. Úgy tűnik, azóta elszállt a remény, hogy máshová, élhetőbb körülmények közé szállítják az ott rekedteket.


Az hogy kinek az érdeke, hogy 5-6 menedékkérőt Körmenden hagyjanak, nem tudom”

– mondta Nagy Viktor, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza. Tudomása szerint a jobb körülményeket biztosító Vámosszabadiban és Kiskunhalason bőven van szabad kapacitás.


Álláspontom szerint a Körmendi Befogadó Állomáson az ügyfelek által tapasztalt elégtelen befogadási körülmények megfelelnek az embertelen és megalázó bánásmód fogalmának”

– mondta.

December óta annyival javultak a körülmények, hogy legalább napközben nincsenek mínuszok. A menedékkérők tétlenül tengődnek, fával próbálják kifűteni a sátrakat, még világításuk sincs. A körmendi plébánia sem fogad be már menekülteket, az a lehetőségük is megszűnt, hogy ott melegedjenek.