A kormányzó konzervatívok vezetnek a ciprusi parlamenti választásokon

-

A kormányzó konzervatívok vezetnek Ciprus görögök lakta részén a vasárnapi parlamenti választásokon: a szavazatok 75 százalékos feldolgozottságánál a Demokratikus Tömörülés (DISY) a szavazatok 31 százalékát szerezte meg, második helyen a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) áll 25,6 százalékos támogatottsággal.


A legutóbbi, 2011. május 22-i választásokhoz képest mindkét párt kevesebb voksot gyűjtött: a konzervatívoknak három, a kommunistáknak hét százalékkal csökkent a támogatottsága.


A részeredmények szerint harmadik helyen áll a jobbközép Demokrata Párt (DIKO) 14,7 százalékkal, őket követik a szocialisták 6,5 százalékos támogatottsággal.


Níkosz Anasztasziádisz elnök szavaz


Minden jel szerint további három kisebb, a politikai palettán középen elhelyezkedő tömörülésnek is sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges 3,6 százalékos parlamenti küszöböt, amelyet nemrég emeltek fel az eddigi két százalékról.

Elemzők szerint Ciprus történetében először egy képviselővel a szélsőjobboldali Nemzeti Népfront (ELAM) nevű pártnak is sikerül bejutnia a törvényhozásba. A tömörülés a görög Arany Hajnallal ápol szoros kapcsolatokat.

A választásra jogosult 543 ezer választó 67 százaléka adta le voksát.


Cipruson az államfőt, aki egyben a kormányfő is, közvetlen és titkos szavazással választják meg öt évre, azonban elemzők szerint a jelenlegi parlamenti választások lakmuszpapírként mérik a 2018-ig hivatalban lévő elnök, a Demokratikus Tömörülés színeiben politizáló Níkosz Anasztasziádisz népszerűségét is.

Ez volt az első választás azóta, hogy a három éve hatalomra került Anasztasziádisz kormányzása idején 2013-ban Ciprus arra kényszerült, hogy igénybe vegye a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot.

Emellett Anasztasziádisz képviseli az 1974 óta kettéosztott Ciprus görögök lakta részét a csak a Törökország által elismert Észak-Ciprus képviselőivel a sziget újraegyesítéséről folyó tárgyalásokon. A politikai vezetők korábban azt ígérték, hogy még az idén megszülethet a megállapodás.