A kormányt is dolgoztatná az ombudsman a közfoglalkoztatás miatt

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Úgy tűnik, Székely László nem elégedett a kormány foglalkoztatást növelő csodafegyverével. A hiányosságok miatt több segítséget kér az elhelyezkedéshez, pénzjutalmat a jól dolgozó közfoglalkoztatottaknak és több hozzájárulást az utazási költségekhez.


Az állampolgári jogok biztosa, Székely László a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közfoglalkoztatási programokat vizsgálta, és helyben semmilyen kiugró visszásságot nem érzékelt, viszont az egész rendszerrel kapcsolatban komoly kritikákat fogalmazott meg. Ezért több miniszteri és kormányzati intézkedésre is javaslatot tett.

A vizsgálat feltárta, hogy az álláskeresők többsége jellemzően alulmotivált, nem érdekelt abban, hogy munkát vállaljon az elsődleges munkaerőpiacon. Minél többször került be valaki a közfoglalkoztatásba, annál kisebb az esélye, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedjen.

Az ombudsman jelezte, hogy a helyszíni vizsgálatai során látott motivációs célú, sikeres és népszerű kezdeményezések nem a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódó, központi szervezésű és irányítású programok, hanem egyedi, az egyes közfoglalkoztatók által kitalált, létrehozott és működtetett "jó gyakorlatok". A biztos szerint szükséges a működő munkaerő-piaci szolgáltatások átgondolása, újszerű tartalommal történő kitöltése, az eltérő helyzetben lévő csoportokat pedig indokolt volna differenciáltan megközelíteni.

A biztos kiemelte, hogy a képzések megszervezésekor figyelembe kellene venni a helyi munkaerőpiac szükségleteit.


Hiányzik a sikerélmény

A vizsgálat másik fontos megállapítása szerint aggályos az szabályozás, amelynek következményeként a munkaadóknak nincs lehetőségük a jól dolgozó közfoglalkoztatottak átlagon felüli munkateljesítményének, illetve szaktudásának anyagi elismerésére, magasabb bérezésére, jutalmazására, vagy kvalifikáltabb munkakörbe helyezésére. Súlyos gond az is, hogy az OKJ-s végzettséggel rendelkező közfoglalkoztatottak nem kaphatnak magasabb összegű munkabért.

Emellett nem fizethetnek utazási költségtérítést azon közfoglalkoztatottaknak, akik a lakóhelyük közigazgatási határán belül dolgoznak, de jelentős távolságot kell megtenniük a munkahelyükre.

Az alapvető jogok biztosa szerint ez a szabályozási környezet nem csupán a közfoglalkoztatás célját kérdőjelezi meg, hanem tovább erősíti a közfoglalkoztatottak kiszolgáltatottságát, hiszen nem biztosít számukra jobb munkavégzésre motiváló erőt.


A kormányt is dolgoztatná az ombudsman

Ezért Székely László alapjogi biztos felkérte a belügyminisztert, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve gondoskodjon arról, hogy a közfoglalkoztatási programok keretében és azok mellett az aktív munkaerő-piaci eszközök segítségével induljanak olyan szolgáltatások, támogatások, amelyek személyre szabottan támogatják az álláskeresők munkaszocializációját és elhelyezkedését.

Kezdeményezte, hogy a kormányrendeleti szabályok módosításával teremtsék meg annak lehetőségét, hogy a közfoglalkoztatók megfelelően díjazni tudják a kiemelkedő munkát végző, vagy megfelelő szakképzettséggel rendelkező közfoglalkoztatottak teljesítményét.

Végül arra kérte a minisztert, hogy kezdeményezzék, hogy a jövőben azok a közfoglalkoztatottak is részesülhessenek utazási költségtérítésben, akik a lakóhelyük közigazgatási határán belül, de attól jelentős távolságra végzik a munkájukat és saját költségükön kénytelenek munkába járni.