A kormányt fenyegetik a telekis gimnazisták

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Ezren vettek részt a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója melletti szimpátiatüntetésen.


A kormányzat egy szakma presztízsébe akar beletaposni, pedig ők csak pozitív változásokat szeretnének elérni a magyar közoktatásban – közölte Törley Katalin a Teleki Blanka Gimnázium előtt rendezett tiltakozáson. A zuglói gimnázium elé amiatt hívtak össze szolidaritási gyűlést, hogy kiderült: a Klik tankerületi vezetése levélben szólította fel az iskola igazgatóját, Pukli Istvánt, hogy számoljon be, milyen körülmények között vettek részt az iskola tanárai a miskolci tantestület által szervezett tüntetésen.

Az eseményen elsőként, a Tanítanék Mozgalom képviseletében felszólaló Törley Katalin felolvasta a Miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatójának ma írott levelét. Madarász Péter Pukli Istvánnak címzett levelében köszönetet mondott, hogy a budapesti intézmény az elsők között csatlakozott felhívásukhoz, és azt is hangsúlyozta: akármi is történjen, az erkölcsi győzelem az igazgatóé.

A tömeg erre azt skandálta:


Nem félünk!


Ezt követően a gimnázium egyik diákja, Balogh Bence szólalt fel társai képviseletében. Ő teljes támogatásukról biztosította az igazgatójukat és tanáraikat. Elmondta: hétfőn levélben fogják követelni Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, hogy a diákokat is hívják meg a Közoktatási Kerekasztalhoz, hiszen nélkülük nem érdemes az őket érintő reformokról beszélni. Ha egy hétig nem kapnak választ, a diákok „képesek bármit megtenni, és komolyabb eszközökhöz is nyúlni” - tette hozzá Balogh Bence.A szimpátiatüntetés szervezője, Kálovics Enikő arról beszélt: a rendszer vérzik, a kormányzat pedig a tanárok megfélemlítésével csak az ellenszenvet erősíti. Ezért arra kérte a szülőket, hogy február 29-én ne küldjék a gyermekeiket az iskolába, a tanárok pedig merjenek tiltakozni. Ezt követően egyperces néma csenddel adóztak a Telekinek és a többi gimnáziumnak, amelyek a retorzióktól félve nem merték aláírni a Tanítanék nyílt levelét.

A Teleki Gimnázium kerítésére reggel óta rengeteg fehér virágot helyeztek el szolidaritásuk jeléül, sőt, több kockás inget is elhelyeztek a zuglói intézménynél.