A kormányszóvivő nekiment az Orbánt bíráló brit Guardiannek

-

Kovács Zoltán szerint nem a politika akarja napirenden tartani a halálbüntetést, hanem a választók. Hozzátette: a nemzetközi szerződésekben vállaltakat betartják, és "minden szükséges lépést megtesznek" a lap irányába.


Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint valótlanságokat állított a brit The Guardian szerdán megjelent cikke, amelynek már a címében is azt állítják, hogy Orbán Viktor vissza akarja állítani a halálbüntetést és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak. A cikk szerint a magyar miniszterelnök rendszeresen bírálja az Európai Uniót, és példaképnek tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A kormányszóvivő azt mondta: a cikk állításai "nemcsak, hogy erős csúsztatásokat tartalmaznak, hanem tudatosan félreértelmezik a miniszterelnök szavait". A halálbüntetés kérdését szerinte nem a politika "akarja" napirenden tartani, hanem a választók teszik ezt, és erre reflektált a miniszterelnök is. Úgy véli, ha az emberek beszélnek róla, a politikának is szükségszerű beszélnie róla.

"Ettől még az érvényben lévő szabályokat tiszteletben tartjuk, a nemzetközi szerződésekben vállaltakat természetesen betartjuk" - jelentette ki Kovács Zoltán, aki szerint "nem először fordul elő a lap történetében, hogy hamis, szélsőséges és kirekesztő vádakkal illetik a magyar kormányt". Hozzátette, hogy a valótlan állítások miatt minden szükséges lépést megtesznek a The Guardian irányába