A kormányszóvivő megnyugtatott: nem lövik le a menekülteket a határon

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Nem lép érvénybe tűzparancs a déli határzáron, ez alaptalan és rosszindulatú spekuláció – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak.


A kormányszóvivő a szerb határszakaszon épülő, 175 kilométer hosszú határzárról szólva a lapnak azt mondta, szó sincs arról, hogy tűzparancs lépne érvénybe a határőrség számára, a szigorítás minden hatályos uniós és hazai jogszabálynak megfelelően valósul majd meg. Mint mondta, ezért törvénymódosításra sincs szükség, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. A lényeg, hogy a humanitárius és egyéb szempontok mellett először az illegális határátlépéseknek lehessen gátat szabni, az intézkedés „csupán” ennyit céloz – indokolt a kormányszóvivő a lapnak.


Kovács Zoltán szerint a mostani intézkedés nemcsak Magyarországot, hanem az uniót is védi, ez fontos érv lehet majd a kormány részéről a hét második felében tartandó EU-csúcson is. Elismerte, a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz valóban közös fellépés szükséges, de a jelenlegi helyzet kezelésére „nem volt más választásuk”.


A kormányszóvivő elismerte, valóban születtek kemény válaszok a szerb vezetés részéről, ám a belügyminiszterek és az érintett hatóságok szintjén folyamatos az egyeztetés, a magyar illetékesek pedig részletesen elmagyarázták a döntés indokait. Ugyanakkor a július eleji szerb–magyar kormányzati csúcson biztosan részletesen megtárgyalják a kérdést.