A kormánypártok voltak a nyár nyertesei

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A nyár végére stabilizálta megnövekedett táborát a Fidesz-KDNP, a Jobbik támogatottsága tovább csökkent, szinte azonos az MSZP-ével.


A Közvéleménykutatók.hu a Magyar Idők számára készített összesítést a pártok támogatottságának méréseiről. A Nézőpont Intézet, a Publicus Intézet és a ZRI – Závecz Research és a Republikon Intézet jelentkezett minden hónapban pártpreferencia adattal a nyári hónapok során, míg a Medián csak júniusban, a Századvég Alapítvány júniusban és júliusban, a Tárki júliusban, az Iránytű Intézet májusban és augusztusban.

Eszerint átlagosan a Jobbik tábora tovább zsugorodott 11 százalékra, csak 1 százalékponttal előzi meg a szocialista pártot a teljes felnőtt népességen belül, míg a nyár elején még 3 százalékpont volt a különbség. A Fidesz-KDNP elsősorban a bizonytalanok közül szerzett új támogatókat a nyár folyamán. A legvalószínűbb listás eredmények alapján a kormánypártok ma is a 2014-hez hasonló eredményt érnének el.

A májusban adatot publikáló cégek átlagolt eredményei alapján a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül 26 százalékon állt. Június-július hónapokra ugyanakkor nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, így ebben a két nyári hónapban átlagosan 28 százalékot értek el a teljes felnőtt népességen belül, augusztusra pedig stabilizálni tudták ezt a megnövekedett tábort.

Az ellenzéki térfelet a stagnálás vagy csökkenés jellemezte. A Demokratikus Koalíció 4 százalékon, míg az LMP 3 százalékon állt a nyár utolsó hónapjában. Az Együtt támogatottsága 1 százalék körül ingadozott a nyári hónapok során, míg a PM júliusban és augusztusban már mérhetetlen tartományba süllyedt a legtöbb kutatócégnél. A Magyar Liberális Párt a Nézőpont és a Republikon Intézet augusztusi mérésében elérte az 1 százalékot a teljes felnőtt népességen belül.