A kormánypártok nyomozást követelnek Zagyva fenyegetése miatt

Fotó: MTI / Beliczay László / MTI / Beliczay László

-

A kormány állásfoglalását kérte Hollik István képviselő.


Nem maradhat következmények nélkül a Jobbik antiszemita botránya – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője. Az Origo azt írta, hogy Zagyva György Gyula volt jobbikos országgyűlési képviselő felhívta és megfenyegette Varga-Bíró Tamás zenészt és családját. A telefonbeszélgetést egy rendőr is végighallgatta. Hollik szerint felháborító, ami történt, nem volt még példa a magyar politika történetében ilyen durva antiszemita megnyilvánulásra, ezért a kormánynak állást kell foglalnia az ügyben.

2010 óta zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, zsidózni, őket fenyegetni nemcsak megengedhetetlen, hanem bűncselekmény is. Ami történt, az nem maradhat következmények nélkül – mondta a képviselő. Hollik szerint arra kérik a rendőrséget, hogy a leghatározottabban járjon el az ügyben és vizsgálja ki a történeteket.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy „a jobbikos Zagyva György Gyula gyalázatos antiszemita fenyegetőzése kapcsán a törvény teljes szigorával lépjen fel”. Orbán az Országgyűlésben többször kifejtette, hogy Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia van – mondta Havasi.