A kormánypártok kapják meg az ellenzéki mandátumokat

Fotó: On The Spot

-

A legfelsőbb bíróság vezetője a kambodzsai miniszterelnök bizalmasa.


A kambodzsai legfelsőbb bíróság feloszlatta az ellenzéki Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) pártot, a Hun Sen kormányfő vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) legfőbb riválisát. A miniszterelnök szerint a 2018-as választásokat menetrend szerint megtartják, a CNRP mandátumait kormánypárti tömörülések politikusai között osztják szét. A törvényszék 118 személyt öt évre eltiltott a politikai tevékenységtől.

Az ellenzéki pártot a belügyminisztérium feljelentése alapján azzal vádolták, hogy külföldi hatalmakkal szövetkezve államcsínyre készült. A CNRP ezt tagadta, és nem is képviseltette magát a tárgyaláson. A legfelsőbb bíróságot vezető Dith Munty a kormánypárt állandó bizottságának tagja és Hun Sen régi bizalmasa.

A legfelsőbb bíróság épületét több tucat rendőr őrizte, de az ítélet után sem volt jele annak, hogy tüntetés készülődne.

"A bíróságok szerepével való visszaélés komoly veszélyt jelent az emberi jogokra és a képviseleti demokráciára nézve" – mondta Kingsley Abbot, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága munkatársa.

Sam Rainsy, az ellenzék száműzetésben élő, korábbi vezetője azt írta: ha fel is oszlatják a pártot, "nem szűnik meg létezni a kambodzsai nép szívében és gondolataiban, valamint a nemzetközi közösség szemében". Rainsy szerint a CPP "már nem is törődik azzal, hogy fenntartsa a demokrácia látszatát".

A jövő évi választások közeledtével hónapok óta fokozódik a kormányzati nyomás a másként gondolkodókon. A CNRP elnökét, Kem Sokhát szeptember elején árulás miatt letartóztatták. A párt volt az egyetlen esélyes, amely esetleg véget vethetett volna Hun Sen 1985 óta tartó kormányzásának, azonban parlamenti képviselőinek több mint fele elhagyta az országot a börtöntől tartva.

Ez lesz az első alkalom 1993, az első szabad választások óta, hogy Kambodzsa valódi, hiteles politikai ellenzék nélkül marad. A 2013-as választásokon a CNRP 55 mandátumot szerzett a 123 fős parlamentben, míg a CPP 68-at.