A kormánypárt győzött Macedóniában

-

A szavazatok csaknem teljes összesítése után hétfő hajnalban az eredmények a jobbközép kormánypárt előnyét mutatják a vasárnap Macedóniában tartott, előrehozott választásokon.


A szavazókörök 98 százalékának összesítése után a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) a voksok 37,94 százalékát birtokolja, míg az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Unióra a választók 36,63 százaléka voksolt. Vasárnap éjjel mindkét párt a saját győzelmét ünnepelte. A választáson körülbelül 67 százalékos volt a részvétel.

Az már biztos, hogy egyedül egyik nagy párt sem lesz képes többséget szerezni a 123 tagú, szkopjei törvényhozásban. Az általában a VMRO-DPMNE-t támogató, albán etnikai párt, a Demokratikus Unió az Integrációért a szavazatok 7,33 százalékát szerezte meg. Macedónia albán szavazói körében a második helyre várták az Albánok Demokratikus Pártját, de végül csak a negyedik lett. Két, viszonylag új alapítású szervezet is megelőzte őket; a Besa és az Albánok Szövetsége.

A választásokat két évvel előre kellett hozni, miután az országot politikai válság bénította meg, mert az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy húszezer embert, politikusokat, bírákat, újságírókat, rendőri és vallási vezetőket hallgattak le. Nikola Gruevszki kormányfő viszont azzal vádolta meg az ellenzéket és személyesen Zaevet, hogy puccsot készített elő, és ő felelős a politikai válságért.

Zaev válaszul hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, melyek szerinte a kormány korruptságát bizonyítják, s arról tanúskodnak, hogy az ország vezetése több millió dollár közpénzt tulajdonított el, kozmetikázta a választási eredményeket, és politikai ellenfelei ellen használta fel az igazságszolgáltatást. A kormány szerint külföldi kémek készítették a felvételeket.