A kormánypárt elnökét is elsodorhatja a horvát parlament feloszlatása

Fotó: MTI/EPA / Antonio Bat

-

Horvátország választásokra készül. A két miniszterelnök-helyettes vitája miatt megbukott a kormány, és szétszéledt a törvényhozás is. A nagyobbik kormánypártban elégedetlenek a vezetéssel is.


Feloszlatta magát a horvát parlament, és akár már szeptember elején előrehozott választások lehetnek. A sabor a múlt csütörtökön megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic miniszterelnöktől, és ezzel automatikusan megbukott a kormány is. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali HDZ június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Oreskovic ellen, akit egyébként éppen ők javasoltak a posztra. A pártonkívüli Oreskovic az üzleti szférából érkezett, és nemzetközi karriert futott be.

A kormány bukása után az ellenzéki szociáldemokraták pártja, az SDP indítványozta, hogy a parlament oszlassa fel magát. A 151 fős nemzetgyűlés hétfőin 137 támogató és 2 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett támogatta az indítványt. Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától kezdve legalább harminc és legfeljebb hatvan napnak kell eltelnie az új választások kiírásáig. A parlamenti választások időpontját Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő határozza meg. Az elnök a kormányalakításról folytatott pénteki konzultációk után azt mondta, a pártok azt kérték, hogy szeptember 4-én vagy 11-én legyenek az előrehozott választások, amit ő figyelembe fog venni.

A tavaly november 8-ai parlamenti választásokon a két nagy párt, az SDP és a HDZ fej fej mellett végzett, és egyikük sem tudott kormányt alakítani a választásokon a harmadik helyen végzett Most nélkül. A Most technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt. Mindkét nagy párttal tárgyaltak, és végül a konzervatívokkal állapodtak meg a kabinet létrehozásáról. A HDZ és a Most kormányzása azonban nem volt zökkenőmentes, egyesek Horvátország eddigi legsikertelenebb kormányának tartják. A kabinetnek nem volt közös stratégiája, a pártok végig a stratégiailag fontos tárcákért és a titkosszolgálat feletti ellenőrzésért harcoltak.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 68 százaléka Tomislav Karamarkót tette felelőssé a kormány bukásáért. Oreskovic három hete lemondásra szólította fel mindkét helyettesét arra hivatkozva, hogy Karamarko első miniszterelnök-helyettes, a HDZ elnöke és Bozo Petrov, a Most vezetője közötti ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak. A HDZ ezután új parlamenti többséget akart létrehozni. Új miniszterelnöknek Zdravko Maric pénzügyminisztert jelölte, és kezdeményezte Oreskovic visszahívását. A tárgyalások azonban eredménytelenek maradtak.

Karamarkót pártján belül is többen támadják. Zágrábi lapértesülések szerint a pártelnök keddre sajtótájékoztatót hívott össze. Legközelebbi munkatársai pedig azt nyilatkozzák, hogy a lemondására számítanak.