A kormányon múlik, hogy marad-e a veszélyes hulladék az Illatos úton

-

Az előterjesztés már kész, 1,1 milliárd forint még hiányzik, hogy elvigyék a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén tárolt 2 ezer tonna veszélyes anyagot. A politikusok nyugtatnak: nincs katasztrófahelyzet.


A kormány támogatása és 1,1 milliárd forint kell ahhoz, hogy elvigyék a veszélyes hulladékot a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepéről - mondta V. Németh Zsolt környezeti államtitkár azon a tanácskozáson, amelyen a környező kerületek parlamenti és önkormányzati képviselői, polgármesterei, Budapest kormánymegbízottja, a katasztrófavédelmi kirendeltség képviselői, a Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője, valamint a Budapesti Vegyiművek felszámolója is részt vett. Ezért benyújtanak egy előterjesztést, amelyben a kormány támogatását kérik a veszélyes hulladék elszállításához.


Arra jutottak, hogy közvetlen katasztrófahelyzet nem áll fenn, de indokolt az azonnali hatályú beavatkozás - mondták.

Bartus Adrienn, a Pest megyei kormányhivatal illetékese elmondta, előzetes árajánlatot kértek a telepen tárolt 2000 tonnányi vegyi anyag elszállítására, ez 1,1 milliárd forintba kerülne, és mintegy 6-9 hónap alatt oldható csak meg. Mivel uniós forrást nem lehet a hulladékok elszállítására használni, ezért tájékoztatják az FM-et az azonnali intézkedés szükségességéről, hogy a minisztérium ezután előterjesztést készíthessen az elszállításról és a költségek átvállalásáról.

Bácskai János a hvg.hu-nak azt mondta, a csődtörvényt kell módosítani ahhoz, hogy állami kézbe kerülhessen a Vegyiművek felszámolása, mert az eddigi felszámoló nem végezte el jól a munkáját.

A 444.hu hétfőn írt arról, hogy a területen uniós pénzből megtisztították a talajvizet. Viszont közben a szennyezést nem szüntették meg, a hordókat nem szállították el. Tehát amit egyik nap megtisztítottak, az másnap beszennyeződött. Ez úgy történhetett meg, hogy az EU veszélyes anyagok elszállítására nem adott pénzt, csak a talaj tisztítására. A Vegyiművek pedig nem akart vagy nem tudott erre pénzt fordítani. Tehát nekiláttak egy több éves, teljesen felesleges munkának.