A kormányhivatal szerint törvénysértő, hogy nem kérdezhet az ellenzék

-

Az orosházi gyakorlattal volt probléma, a rendkívüli üléseken az ellenzéki képviselők nem tehettek fel kérdést. Abból viszont elég sok volt mostanában.


A korábbi ciklusokban csak néhány rendkívüli ülést hívtak össze Orosházán, most viszont a 6 rendes mellett 7 rendkívülit tartottak – írja a Népszabadság –, mindet a polgármester hívta össze. A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint rendkívüli ülésen csak az adott napirendhez kapcsolódó kérdést lehet feltenni. Napirend előtti felszólalás, interpelláció nincs.

A július 14-i ülésen Füvesi Sándor MSZP-s képviselő a napirend elfogadása előtt szólt, hogy kérdezne. Kérte, hogy vegyék fel ezt is a napirendek közé. Az aljegyző az szmsz-re hivatkozva elutasította a kérést. Füvesi viszont idézte az önkormányzati törvényt, amely szerint a képviselők alapjoga kérdezni a polgármestertől, függetlenül attól, hogy rendes vagy rendkívüli ülés van-e. A képviselő szerint az szmsz ellentétes a törvénnyel, ezért fordult a Békés Megyei Kormányhivatalhoz.

A hivatal állásfoglalása szerint valóban törvénysértő a gyakorlat, „a képviselő felvilágosításkérési jogát a rendkívüli ülésen is biztosítani kellett volna a testületnek, illetve az ülést vezető polgármesternek”. Interpellálni viszont még mindig nem lehet rendkívüli ülésen: az interpellációt az ülés előtt három nappal kell leadni írásban, annyi idő viszont nincs ilyenkor.