A kormányfő kritikusait figyeli Malajzia Twitter-rendőrsége

-


Számítógépes egység jött létre a rendőrségen belül, azt figyelik, hogy a közösségi médiában mit írnak a a bakszámlája miatt magyarázkodó miniszterelnökről, írja a Reuters.

Najib Razak hétéves miniszterelnöksége legsúlyosabb politikai válságával néz szembe, mikor kiderült, hogy egy több milliárd dolláros állam alapból 681 millió dollár a saját bankszámlájára került.

A politikus, aki egyben az alap egyik kuratóriumi tagja is, azt mondta, a pénz az ő személyes jövedelme. A maláj főügyész szerint a pénz egy Szaúd-arábiai jótevő ajándéka volt, a nagy részét pedig már vissza is utalták.

Az ügy nem zárult le, a malajziaiakat a közösségi médiában továbbra is foglalkoztatja a miniszterelnök pénzügye. A kormányfőt bohócnak ábrázoló egyik karikatúrát például óriási számban osztották meg.

A rendőrség órákon belül figyelmeztetést adott ki. A karikaturistával közölték, hogy figyelik a Twitter-fiókját, és jövőben a törvényeket betartva posztoljon.

Nem a karikaturista volt az egyedüli, aki a figyelmeztettek posztjai, kommentjei miatt. A maláj főügyész döntését kritizáló egyik Twitter felhasználó például olyan üzenetet kapott, hogy posztja miatt nyomozás indul ellene. Ezt azzal magyarázták, hogy hamis információkat terjesztett.

A rendőrség szóvivője megerősítette, hogy a figyelmeztetéseket a rendőrség egy speciális számítógépes egysége adta ki, amely a belügyminisztérium alá tartozik.

Human Right Watch a múlt hónap kiadott jelentésében arról írta, hogy a malajziai emberi jogi helyzet jelentősen romlott 2015-ben. A kormány még tovább fokozta az elnyomást és az állampolgárok zaklatását.