A kormányé az Erste-részesedés

Fotó: MTI/MTVA / Manek Attila

-

Kifizette az állam az Erste Bank 15 százalékának vételárát.


Lezárult a részesedésvásárlás az Erste Bank Hungary Zrt.-ben csütörtökön, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) átutalta a vételárat és megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste-csoport irányítja majd, a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába, és egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságba Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára, a felügyelőbizottságba Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője ül be.


Suma Chakrabarti EBRD-elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor


A felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki. A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót, és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. Így 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökken a pénzügyi szervezetek különadója.