A kormány véglegesen véget vetne az információszabadságnak

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A költségvetési törvényben szerepel egy rész, amely kivonná a köztulajdonban álló gazdasági társaságokat az adatszolgáltatás alól.


Az Átlátszó szúrta ki, hogy a kormány által ma a parlamentnek benyújtott éves költségvetési törvényben szerepel pár rész, amely mentesítené a köztulajdonban lévő gazdasági társaságokat a közérdekű adatok nyilvánosságra hozása alól.


Az oknyomozó portál azt írja, hogy az állami tulajdonban álló energetikai vállalatok „döntések megalapozását szolgáló üzleti, pénzügyi, műszaki, kereskedelmi, piaci”, vagyis lényegében bármilyen adata öt évig semmilyen körülmények között nem, harminc éven belül pedig csak az adott társaság mérlegelése alapján kerülhet nyilvánosságra – nemzetbiztonsági, központi pénzügyi és külügyi érdekből.

A most beterjesztett törvényjavaslat szerint továbbá, ha akár csak közvetetten is bármilyen kis hátrány érné a köztulajdonban álló gazdasági társaságot egy adat nyilvánosságra kerülése esetén, akkor már jogszerűen tagadhatja meg az adatigénylés teljesítését. Ugyancsak eltitkolhatja a működésére vonatkozó adatokat az állami vagy önkormányzati cég, ha a nyilvánosságra hozatal közvetve a társaság piaci érdekeit veszélyeztetné.