A kormány tovább üti Gyurcsányt és cégét

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Csepreghy Nándor szerint példátlan, hogy egy aktív politikus cége részt vesz az európai uniós költések vizsgálatában.


Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 reggeli műsorában Gyurcsány Ferenc cégére, az Altus ZRt.-re utalva azt mondta, nincs az EU-ban példa arra, hogy egy aktív pártpolitikus olyan megbízást kapjon egy elvileg pártpolitikán felül álló uniós intézménytől, hogy „annak a kormánynak a munkáját minősítse, vizsgálja, amely vele szemben kapott választói bizalmat”.


Az általános áttekintésekkel az unió olyan nagy nemzetközi tanácsadó, könyvvizsgáló, auditáló cégeket bíz meg, amelyek „piaci működése és az általuk letett dokumentum hitelessége megkérdőjelezhetetlen és biztosan nem politikailag motivált” – tette hozzá.


Ezért is nagyon érdekes, amit az Európai Unió lépett ebben az ügyben, hogy egy pártpolitikus cégére bízza a magyar fejlesztéspolitika minősítését lényegében.

– közölte Csepreghy Nándor.


Megjegyezte: a cég négy alkalmazottja közül ketten korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői voltak, így az előző, épp a vállalkozók túlzott bürokráciát panaszoló felvetései miatt megváltoztatott rendszer felépítői kapnak lehetőséget arra, hogy olyan képet alkossanak, „ami lényegében az Európai Bizottság álláspontja lesz”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a megbízás értéke 5 millió euró, vagyis másfél milliárd forint. Ahogy tudjuk, nagyjából 50-60 százalékos haszonkulccsal jegyzik ezeket a munkákat. Ez azt jelenti, hogy mintegy 750 millió forint értékben akár pártfinanszírozást is biztosít Brüsszel a Demokratikus Koalíció számára – hangoztatta.

Múlt csütörtökön jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány az Európai Bizottság illetékes hatóságaihoz fordult az Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízása miatt.

Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a céget az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére. Megjegyezte, hogy korábban erre nem vettek igénybe alvállalkozót, az EB munkatársai maguk végezték el ezt a munkát. Lázár szerint az Altus megbízása a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felveti.