A kormány szerint sokkot és recessziót okozna a britek kilépése

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

Kevesebbet költenének az egészségügyre, az oktatásra és a közbiztonságra is.


Jelentős adóemeléseket kellene beterjeszteni, ha a brit EU-tagságról szóló népszavazáson a többség a kilépésre szavazna - mondta a brit pénzügyminiszter. George Osborne szerint a személyi jövedelemadót alsó kulcsát 22 százalékra emelnék, a felsőt pedig 43 százalékra, de nőne az alkoholfélékre és az üzemanyagra kivetett illeték is. Ez a számítások szerint 15 milliárd font (hatezer milliárd forint) többletbevételt hozna.

Ráadásul csökkennének a kiadások is. Az egészségügyre, az oktatásra 2 százalékkal, a rendőrségre, a közlekedésre és az önkormányzatokra 5 százalékkal kevesebbet költenének. Osborne szerint ugyanis Brexit esetén a brit államháztartás egyenlegében 30 milliárd fontos űr keletkezne.


Sokkhatásként érné

A brit jegybank, a Valutaalap és „tíz közgazdászból kilenc" egybehangzó véleménye szerint Nagy-Britannia kilépése az EU-ból sokkolóan hatna a brit gazdaságra - írta korábbi cikkében David Cameron. A miniszterelnök szerint a kilépés olyan mértékű recessziót okozhatna, amely miatt akár 500 ezer nagy-britanniai munkahely is odaveszhetne.

A piac egyre meredekebb veszteségekkel reagál a Brexit-párti tábor előnyét jelző legutóbbi közvélemény-kutatási adatokra. A Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb vállalat együttes piaci tőkeértéke 100 milliárd fonttal (40 ezer milliárd forinttal) zuhant az utóbbi négy kereskedési napon, a font pedig kéthavi mélypontra gyengült. A befektetők egyre több tőkét irányítanak át a biztonságosabbnak tekintett, magas besorolású szuverén adósságeszközökbe, amelyek hozama ennek hatására mélységi rekordokra zuhant.