A kormány szerint semmi titkos nincs a kikerült paksi dokumentumokban

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásért felelős kormánybiztos közleményben reagált Jávor Benedek kiszivárogtatott 200 oldalnyi, Paks II-vel kapcsolatos dokumentumára. Helyenként szakmaiatlannak nevezi Jávor elemzését, de leginkább azt tagadja, hogy az iratok titkosak lennének.


Jávor Benedek a PM politikusa december 3-án a blogján tette közzé azt a kétszáz oldalnyi dokumentumot, amelyet az Európai Bizottság küldött meg neki. Jávor az iratokat titkos anyagoknak minősítette, amit most végre megoszthatott a nyilvánossággal. Azt írta, hogy a dokumentum többek között bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottság aggódik a Magyarországon létesítendő erőmű korróziós veszélyei miatt, és hogy a Roszatommal kötött teljes hitelszerződés teli lehet rejtett költségekkel, amiket nem akarnak az orrunkra kötni.


Erre reagált a VS.hu-nak megküldött közleményében Aszódi Attila, aki szerint a nyilvánosságra hozott információk nem titkosak. Kiemelte, hogy egy lezárt ügy dokumentumait hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, ráadásul a magyar kormány jóváhagyásával.


A Paks II. projekt Euratom Egyezmény 41. cikkelye szerinti bejelentését a magyar Kormány 2014. augusztusában küldte meg az Európai Bizottságnak. Több levélváltás és személyes konzultációk után a Bizottság 2015. szeptemberében arról tájékoztatta a Kormányt, hogy a Paks II. projekt teljesíti az Euratom Egyezmény célkitűzéseit, így a Bizottság a 41. cikkely szerinti bejelentést elfogadta. Erről akkor a magyar közvéleményt is tájékoztattuk.
Jávor Benedek 2015. december 3-án szenzációként bejelentett 200 oldalnyi dokumentum »kiszivárogtatása« nem más, mint azon iratok közzététele, amelyek a 41. cikkely szerinti eljárásban a magyar fél és az Európai Bizottság kommunikációjában keletkeztek. A dokumentumok harmadik félnek történő átadásához a Bizottság korábban megkérte a magyar Kormány hozzájárulását. A magyar fél ezt a hozzájárulást nagy örömmel azzal a céllal tette meg, hogy a dokumentumokat a közvélemény megismerhesse.”Aszódi szerint ráadásul az orosz hitel lehívására vonatkozó feltételek teljes egészében nyilvánosak, „hiszen a finanszírozási államközi egyezményt a Parlament megvitatta, és a 2014. évi XXIV. törvény formájában kihirdette - nyilvános információról van tehát szó.” Ezzel Jávor Benedek arra vonatkozó kifogására utalt, hogy a megküldött dokumentumokban a finanszírozást érintő szinte minden részlet ki van takarva.


A kormánybiztos Jávor szakmai felkészültségét is megkérdőjelezi, Aszódi szerint a PM-es nem tudja kiszámolni 10 milliárd euro 5 százalékának a 0,25 százalékát, ami nem 125 millió dollár, azaz 30-35 milliárd forint, hanem százszor kisebb összeg.

Végül hozzátette azt is, hogy ha Jávor Benedek a dokumentumok tartalmával vitatkozik, valójában nem a magyar kormánnyal, hanem az Európai Bizottság apparátusával áll vitában, mivel „a szakmai információkat, érveket az Európai Bizottság – több főigazgatóság bevonásával – egy éven keresztül elemezte és végül elfogadta.