A kormány nem vezet be utazási korlátozást a zika miatt

Fotó: AFP / MARVIN RECINOS

-


Rétvári Bence, az Emmi államtitkára egy ellenzéki képviselő parlamenti kérdésére válaszolva, arról írt (pdf), hogyan védekezik a kormány a kisfejűséget okozó zikavírus ellen.

A zikavírus terjedésével nem érintett területen - így Magyarországon is - az egyik legfontosabb teendő a lakosság tájékoztatása, az utazók figyelmének felhívása a veszélyre - írta Rétvári. Az utazási korlátozás nem indokolt, kizárólag a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek ajánlott az utazás elhalasztása.

Az ÁNTSZ felhívja a latin-amerikai térségbe utazók figyelmét a kockázatokra és a megelőzés lehetőségeire. Különösen azért, mert a téli időszak a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának számít. Az ANTSZ honlapján magyar és angol nyelven megtalálhatók a zikavírusról szóló tájékoztató anyagok.

Az Országos Vérellátó Szolgálat január 26-tól időszakosan kizárja azokat a donorokat, akik a fertőzött területre utaztak. Hazaérkezésüktől számított 30 napig nem adhatnak vért.

A zikajárványt az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, amely Magyarországon jelenleg nem honos, így Magyarországon nincsenek meg a feltételei a vírus okozta járvány kialakulásához, írta az államtitkár.