A kormány szerint fontosak neki a pedagógusok, az ellenzék szerint nem

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az EMMI szerint az elmúlt négy évben a kormány tettekkel bizonyította, hogy a pedagógusok munkáját fontosnak tartja. Az LMP másként látja.


Kiemelt megbecsülést és tiszteletet érdemelnek a pedagógusok, és nemcsak ezen a napon, de az év minden napján köszönet illeti őket a hivatásuk iránti elkötelezettségükért, türelmükért – írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a pedagógusnap alkalmából. Az EMMI szerint a kormányzat nemcsak szavakkal, hanem valódi tettekkel bizonyította elkötelezettségét a pedagógusok iránt. Mint írják, a kormány biztonságossá, igazságossá és kiszámíthatóvá tette a pedagóguspályát; a  pedagógusképzés átalakításával, a Klebelsberg-ösztöndíj bevezetésével – különösen a hiányszakokon – a fiatalok számára is vonzóbbá tette ezt a hivatást. A tavaly szeptemberi átlagosan 34 százalékos és az elkövetkező négy évben folytatódó további, jogszabályban biztosított mértékű béremelés a legjelentősebb a rendszerváltoztatás óta, hiszen korábban soha nem volt példa arra, hogy egy év alatt háromszor nőtt volna a pedagógusok fizetése – olvasható a közleményben.


Nem ért egyet a kormánnyal az ellenzék. A minisztérium közleményére a Lehet Más a Politika (LMP) úgy reagált, „Üzenjük az új kormánynak: Tiszteletet a pedagógusoknak!” A párt szerint „a magyar pedagógusok a rendszerváltás utáni legnehezebb éveken vannak túl”. Ezért azt kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a bérek mellett javítson a pedagógusok és az oktatás körülményein, valamint úgy látják, javítani kell az életpályamodellen is. Az LMP közleményében arra is kitér, hogy meg kell szüntetni a Nemzeti Pedagóguskarban való kötelező tagságot, mivel a szervezet gyűlésére csak a tanárok 10 százaléka ment el, ami felér egy bukással. Az Együtt-PM arra szólítja fel a kormányt, hogy a presztízsberuházások, stadionok építése helyett a tankönyvellátásra biztosítson megfelelő forrásokat. Szabó Szabolcs, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának tagja azt írta közleményében, hogy az idei pedagógusnapot sem ünnepelhetik könnyű szívvel a tanárok. A képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy „ne az oktatás minőségének rovására építse meg a rezsim megalomán emlékműveit”.    A politikus a kormányzatot bírálva felidézte, hogy a most záródó tanév úgy indult, hogy a Kello (Könyvtárellátó Nonprofit Kft.) állami tankönyvellátó hosszú hónapokig nem volt képes a megfelelő tankönyveket eljuttatni az iskolákba, majd a tanév közepén a Fidesz gyakorlatilag államosította a tankönyvellátást, a tanárok pedig csak a tankönyvjegyzékben szereplő kétféle könyv közül választhatnak.