A kormány stratégiai partnere leépíti a magyarországi gyártást

-

Több mint 600 főt bocsát el a Jabil elektronikai ipari konszern. A gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át. A cég – amely nem először küld el tömegével embereket – korábban munkahely-teremtési támogatást kapott.


A kormánnyal stratégiai partnerségben álló Jabil Circuit Magyarország Kft. 620 embert bocsát el és 2 gyártósorát Ukrajnába helyezi át – írja a Magyar Nemzet. Az elektronikai gyártással foglalkozó amerikai vállalatnak Európában a tiszaújvárosi a legnagyobb üzeme, és globálisan is a harmadik legjelentősebb. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen fekvő 54 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban 4500 főt foglalkoztatnak.

A lap forrása szerint 3 hónapja 150 ukrán munkás érkezett Tiszaújvárosba, majd a betanításukat követően távoztak. A Jabil a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója a Mol Petrolkémia Zrt. (korábban Tiszai Vegyi Kombinát) mellett. Pedig munkahelyteremtésre nemcsak a Fidesz-kormány alatt, hanem korábban a szocialista érában is többször kapott százmilliós nagyságrendű állami támogatást: 2011-ben hatmilliárd forintnyi munkahely-teremtési támogatást kaptak az államtól, 2010 és 2013 között pedig 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz is hozzájutottak.

A kormány 2013 augusztusában azért kötött stratégiai megállapodást a céggel, hogy továbbfejlesszék a magyarországi termelőtevékenységét a „magyar gazdaságba történő mélyebb beágyazódás érdekében”. A szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Somogyi Richárd és Pajor Attila ügyvezetők írták alá. A Jabil Magyarországon 2000, Ukrajnában pedig 2006 óta van jelen. A következő 3 évben Kárpátalján, az ungvári járásban 55 millió dollárt fektet a termelésbe, a már működő üzem közelében újabbat épít, a munkavállalók számát pedig a mostani 2000 főről 4500-5000-re emeli. Jelenleg ez a legnagyobb ukrajnai befektetés.

„A vállalat azt tervezi, hogy közel húsz üzletből álló vevőköréből egy üzleti partner bizonyos termékeinek gyártását Magyarországról Kárpátaljára helyezi” – közölte a Jabil Circuit Magyarország Kft. „A termelési kapacitást nem kizárólagosan a leányvállalatok alakítják, szervezik, az ilyen jellegű döntések meghozatalában a vállalati központnak is jelentős szerepe van. A bérgyártásnak természetes velejárója, hogy a dolgozói létszám a megrendelések mennyiségétől függ, ugyanakkor mindent megteszünk azért, hogy megtartsuk a meglévő ügyfeleinket és újakat szerezzünk.”