A kormány pénzéből számolják fel, de újjáéledhet a Bárka Színház

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba / MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

A józsefvárosi önkormányzat nem tett le a teátrum további működéséről – közölték a VS.hu-val.A kormány 178 millió forintot csoportosított át a Bárka Színház adósságának törlesztésére és a szervezet megszüntetésére. Az összeget a Miniszterelnökség általános tartalékából tették át az önkormányzatok támogatására szánt kerethez, amelyből előlegként juttatnák a pénzt Józsefváros önkormányzatának.


A VS.hu megkérdezte az önkormányzattól, hogy vajon ez a Bárka Színház végét jelenti-e. A válasz úgy hangzott, hogy „a kormányhatározatban szereplő döntés azt jelenti, hogy a Bárka Színház Nonprofit Kft.-ben kialakult hátrányos anyagi helyzet rendezésében az állam segítséget nyújt".


A színház sorsa jelenleg is nyitott.

A józsefvárosi önkormányzat részéről azt is hozzáfűzték, hogy a kerület keresi azt a szakmai vezetőt, „aki újra művészettel töltheti meg a színházat, hogy a Bárka a jövőben akár egy többfunkciós kulturális és közösségi térként működhessen tovább”.


A Bárka a jelenlegi évadban már nem működik, miután légüres térbe került, hiszen Józsefváros 2013 végén úgy döntött, hogy átadja a teátrumot az államnak. A kormány ugyanis azt tervezte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részeként működteti tovább a színházat, és már a finanszírozását is betervezték a tavalyi költségvetésbe. A most újjáépített egyetem, a Ludovika Campus a teátrum szomszédságában van, és az újjávarázsolt épületbe díszletraktárat és próbatermet is beterveztek.

Végül azonban nem sikerült megállapodni a részletekben. A színházat működtető cég könyvelésén kívül a hírek szerint gondot okozott az is, hogy az igazgatónak, Seress Zoltánnak csak november 17-én járt le a mandátuma, így az új évadot még nem tudták volna új vezetővel elindítani.

Mostanra pedig már az a megoldás körvonalazódott, hogy az adósságrendezéssel együtt az eddigi céget is megszüntetik. Ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy új céggel vagy esetleg intézményi formában nem indítják újra a Bárka Színházat. Erre utalt korábban egy sajtóbeszélgetésen a józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté is.