A kormány nem tudja követni a Jobbik véleményének változásait

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Az alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, nem pedig pártkérdés a kormányzat szerint, a Jobbik viszont lelkiismerete alapján szavazna.


A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerintaz ember csak kapkodja a fejét, olyan gyorsan változik a Jobbik álláspontja az alaptörvény-módosításról.

Tuzson Bence az M1 műsorában péntek este azt mondta: reméli, hogy a jobbikos képviselők „a nemzet érdekében” fognak szavazni, mert szerinte nemzeti ügyről van szó, nem pártkérdésről.
Arra reagált így, hogy Vona Gábor pénteken azt nyilatkozta: a Jobbik a lelkiismerete szerint szavaz majd az alaptörvény-módosításra, és a Fidesznek és a Jobbiknak is „a lelkiismerete szerint” kell szavaznia.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Jobbik áprilisban úgy nyilatkozott, hazaárulásnak tekinti, ha valaki nem szavazza meg az alaptörvény-módosítást, majd a népszavazás után azt mondták, mégsem szavazzák meg, aztán feltételekhez kötötték, legutóbb pedig közölték, hogy lelkiismereti szavazást tartanak indokoltnak a kérdésben.
Az államtitkár furcsának nevezte, hogy a Jobbik egyetért a módosítás szövegével, de mégsem szeretné megszavazni, mert más feltételeket akar szabni.