A kormány nem tud róla, hogy az EU-nak gyanús lenne Tiborcz volt cége

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Legalábbis eddig erről nem érkezett hivatalos értesítés.


Magyarország továbbra sem kapott hivatalos értesítést az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios Zrt.-vel kapcsolatban indított állítólagos vizsgálatról - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Ha lesz ilyen ellenőrzés, akkor a kormány eleget tesz az adatszolgáltatásnak, mert abban érdekelt, hogy a magyar közvélemény minden ügyben tiszta képet kapjon a források felhasználásáról, egyúttal bízik abban, hogy az Európai Bizottság érdeklődése az Elios Zrt. iránt pusztán szakmai és nem politikai - olvasható a közleményben.

Az Index írt először arról, hogy a rendőrség mellett az Európai Csalásellenes Hivatal is vizsgálja az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzési győzelmeit. A cég még Tiborcz István tulajdonában volt, mikor egyre-másra nyerte el az önkormányzatok által kiírt, világításkorszerűsítési pályázatokat. A rendőrség négy közbeszerzés miatt indított nyomozást, mert a gyanú szerint versenyt korlátozó megállapodás lehetett.

A VS.hu év elején számolt be arról, hogy az OLAF problémákat talált egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél. Csak tavaly nyolc gyanús ügyet talált Magyarországon az OLAF. Hatnál a kormány is elismerte, hogy valami nem stimmelt az EU-s pénzek felhasználásánál.