A kormány nem tud arról, hogy az ISIS Magyarországon akarna támadni

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Magyarország az Iszlám Állam célkeresztjébe került ugyan, de a kormány semmilyen konkrét terrorveszélyről nem tud. Erről Lázár János beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Iszlám Állam szerdai üzenetében Magyarországot is megfenyegette.

A miniszter szerint ezzel minőségi változás következett be Magyarország terrorfenyegetettségében. A fenyegetést nem becsülik alá, komolyan veszik, hogy az ország az Iszlám Állam célkeresztjébe került. De konkrét Magyarország elleni tervről, veszélyről nem tudnak, így marad a jelenlegi terrorkészültség.

„Ma még Brüsszel és annak reptere, holnap lehet hogy Portugália, vagy Magyarország lesz a célpont” - ez állt abban az üzenetben, amely az Iszlám Állam médiaszervezetének, az Al-Wafának a honlapján jelent meg. Biztonságpolitikai szakértők szerint úgy vélik, nem jelent konkrét fenyegetést az országra nézve az Iszlám Államnak tulajdonított üzenet.

Bár Lázár szerint jelenleg nincs veszély, a hatóságok számára minden eszközt biztosítani kell, hogy a bajt el tudják hárítani. Beszélt arról az akciótervről, amelynek keretében a kormány összesen 23 törvényt módosítana, ehhez kérte az ellenzéki képviselők segítségét. Szerinte a csomagban semmi újdonság, ehhez hasonló intézkedéseket márt több uniós tagállamban is bevezettek, mondta.

A kormány hétfőn ülésezik, a terrorellenes akciótervet beszélik meg, szóba kerül az is, hogy állnak az ellenzékkel folytatott tárgyalások.

Pintér Sándor belügyi és Simicskó István honvédelmi miniszter két nappal a brüsszeli támadások után jelentette be az intézkedéscsomag elemeit. Eszerint az Alaptörvény módosítását újra elővennék, de vannak ötletek például a mobilhálózatok korlátozására vagy a kódolt eszközök felnyitására is. A csomag elemeiről itt olvashat.

Lázár szerint nem függ össze az Iszlám Állam üzenetével a kormány honlapján szerdán megjelent videó, amelyen az látható, hogy katonák páncélozott autókkal vonulnak a határra. A videó azt mutatja be, hogy egy konkrét napon mi történik a határon. A célja, hogy bemutassa, miért kerül ennyibe a védekezés.