A kormány nem kapkod a horvát határzárral, a németekre vár

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

A kormány megvárja, amíg osztrákok és a németek már nem bírják a nyomást és a horvát határ lezárását kérik a magyaroktól – vélik a Fideszben. Közben kedden a parlament rendkívüli ülésén elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, a horvát határ közelében lévő bíróságok is eljárhassanak az illegális határátlépők ügyében.


A 136 igen, 26 nem, 2 tartózkodó vokssal megszavazott jogszabály alapján az illegális határátlépés miatt nem csak a szegedi bíróság, hanem a pécsi és a zalaegerszegi is eljárhat. Tehát hatályba lépése után nem kell Szegedre szállítani azokat a menekülteket, migránsokat, akik a horvát-magyar szakaszon illegálisan lépik át a zöldhatárt.


Miért nem lehet általánosan?

Az MSZP, a Jobbik és az LMP a szavazás előtti vitában szakmailag hibásnak nevezte a javaslatot. Bárándy Gergely, Staudt Gábor és Schiffer András arról beszélt: általánosságban kellene kimondani, hogy ahol a bevándorlás miatt válsághelyzetet hirdet ki a kormány, ott az illetékes bíróságok járjanak el. Így nem kellene hétről hétre foltozni a törvényt attól függően, melyik határszakaszon jelennek meg a menedékkérők.

A javaslatot benyújtó Tuzson Bence (Fidesz) ezekre reagálva azt felelte, nem lehet kimondani az általános hatáskört, a rendszer erre jelenleg nincs felkészülve. A Fidesz-frakció szóvivője ezt azzal magyarázta, a kijelölt bíróságoknak személyi, technikai feltételeket kell biztosítaniuk, hogy ezt a feladatot el tudják látni. Az illegális határátlépők például tolmácsokra szorulnak.

Ezeket a technikai feltéteket nem lehet egyik napról a másikra biztosítani – mondta Tuzson. Szerinte amint létrejönnek a tranzitzónák a horvát-magyar határon, a bíróságoknak is készen kell állniuk feladatuk ellátására.


Nyomásgyakorlás az osztrákokra?

Az elfogadott javaslatot a horvát-magyar lezárása esetén alkalmazhatják, kérdés, hogy ez mikor történik meg. Kormányzati tisztviselők múlt csütörtökön arról beszéltek lapunknak: a hétvégén vagy a jövő hét elején lezárhatják a zöldhatárt.

Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott pénteki tárgyalása után azt mondta, a határzárról egyeztetni akar a visegrádi négyekkel és a horvát miniszterelnökkel is, illetve az ENSZ-közgyűlés ülésén is tájékoztatást ad arról. Pintér Sándor belügyminiszter pedig hétfőn tárgyalt erről Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel.

Az ügyre rálátó kormánypárti képviselők kedden lapunknak azt mondták: a magyar kormány egyelőre kivár. Addig, amíg az osztrákok és a németek már nem bírják a nyomást és a magyar–horvát határ lezárását kérik a magyar hatóságoktól.