A kormány nem biztos benne, hogy Mészáros Lőrinc megvenné a földjét

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Földművelésügyi Minisztérium több száz milliárd forintos bevételt is lehetségesnek tart az államtól bérbe vett földek privatizációjából, de még nem biztos benne, hogy a földekre lesz kereslet. Ez derült ki a portfolio.hu-nak adott válaszából.


A gazdasági hírportál arra kérdezett rá, hogy mikor és mekkora bevételre számít a kormány a tervezett állami földértékesítésből. Válaszában a Földművelésügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy még tart a feltételek kidolgozása, de egyéb szempontok is bizonytalanok.


A keletkező állami bevételek nagysága erősen függ a program iránti érdeklődés mértékétől is.

Az agrártárca mindenképpen arra készül, hogy az egy-egy térségre jellemző földárakra legalább 10 százalékot ráver, és úgy hirdeti meg a 300-380 ezer hektár területet. Ha lesz rá kereslet, akkor több száz milliárd forint bevétel is származhat belőle.


Az árverések az év végén indulhatnak, így a költségvetésbe inkább csak a jövő évben folyik be a pénz – derült ki a portfolio.hu tudósításából.

A földművelésügyi tárca korábban azt közölte, hogy mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet. A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési, terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint az államot korlátlan visszavásárlási jog is megilleti. A kormány kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozására kérte fel a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy minél több gazda tudjon élni a lehetőséggel.

A Népszabadság kérdésére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a minap azt mondta, hogy a felcsúti polgármester is élhet a földvásárlás jogával, hiszen helyben lakó földműves. A kormányfővel jó kapcsolatokat ápoló milliárdosnak több mint 3 ezer hektár bérelt földje van, amelynek ezúttal a megvásárlására is lehetősége lesz.

A kormány eleve számolt állami vagyon értékesítésével az idei költségvetésben, méghozzá jelentős, 169 milliárd forint bevétellel. A szakemberek is tanácstalanok voltak azonban, hogy milyen vagyon dobra veréséből származhat ekkora summa. Amikor kiderült, hogy a kormány földértékesítésre készül, akkor lehetett csak megérteni, miért tudtak a költségvetés bevételei között ekkora összeget betervezni.

A föld privatizációjával ugyanis nem nagyon számoltak, hiszen az Orbán-kormány alapvetően az állami vagyon növelését szokta szorgalmazni. Az elmúlt években megújított állami földbérletekkel azonban olyan gazdálkodói kör alakult ki, amelyről több felmérés is kimutatta, hogy közel állnak a kormányhoz. Most ők is dönthetnek arról, hogy élnek-e elővásárlási jogukkal, vagy az állam helyett más tulajdonossal is beérik bérelt földjeiken.