A kormány milliárdokat von ki az ÖRO korrupcióval vádolt programjából

-

Az 5 milliárdos, „Híd a munka világába” elnevezésű programot számos korrupciós vád érte, és még NAV és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik az ügyben. A RomNet szerint azonban a kormány egy őszi határozatban megfelezte a projekt költségvetését, ám ezt sem a programot vezető ÖRO, sem pedig a partnerként részt vevő minisztérium nem verte nagy dobra.


A RomNet a Magyar Közlönyben talált rá egy kormányhatározatra, amely kimondja, hogy szeptember 30-ai határidővel az Országos Roma Önkormányzat által vezetett közel 5 milliárd forintos, „Foglalkoztatási szövetkezet – híd a munka világába” elnevezésű projekt költségvetését a felére (egészen pontosan 2 milliárd 474 millió 646 ezer 299 forinttal) kell csökkenteni.


A lap kérdésére, hogy miért volt szükség az elvonásra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elmondta, hogy a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”, illetve „az eredetileg tervezetthez képest csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg”. Azt azonban a minisztérium tagadja, hogy a forráscsökkentésnek köze lenne a NAV és az OLAF vizsgálódásához; azt állítják a döntés kizárólag szakmai okokból született meg.

Hogy mire ment el a fennmaradó 2,5 milliárd forint, arról a tárca nem tudott tájékoztatni, mivel az elszámolások még nem történtek meg. Lázár János egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy Farkas Flóriánnak el kell tudnia számolni a közpénzekkel, és erre az ÖRO korábbi és jelenlegi vezetésének mindaddig megvan a lehetősége, amíg a pályázati elszámolások le nem zárulnak.


MI AZ A HÍD A MUNKA VILÁGÁBA?

A program 2013 őszén indult, amikor az Országos Roma Önkormányzat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciuma ötmilliárd forint EU-s forrást nyert egy foglalkoztatási szövetkezet létrehozására és működtetésére, aminek célja a hátrányos helyzetű munkavállalók helyzetének javítása képzésekkel és munkalehetőséggel. A projektvezető ORÖ feladata volt egyebek mellett a szövetkezet létrehozásának előkészítése, az országos hálózat kialakítása, a résztvevők toborzása.

Kritikusai szerint a 2014-ig Farkas Flórián által vezetett ORÖ, majd a szövetkezet (amelynek elnöke szintén Farkas) a pénzt leginkább önmagára költötte. Elsőként az LMP-s Hadházy Ákos tett feljelentést, majd az ORÖ néhány képviselője kezdte feszegetni az önkormányzat szerintük szabálytalan gazdálkodását.

Ahogy arról korábban a VS.hu is beszámolt, a programot számos vád érte nagyvonalú kiadásai miatt, melyért cserébe nem igazán tudott eredményeket felmutatni. Az akkor Farkas Flórián (jelenlegi fideszes miniszterelnöki biztos) által vezetett ÖRO többek között jelentős munkabéreket fizetett ki a programban félállásban dolgozó munkatársainak, valamint vagyonokért vásárolt és rendezett be ingatlanokért.