A kormány menekültellenes honlappal riogat

Forrás: kvota.kormany.hu

-

Elindult csütörtökön a kormány menekültellenes kommunikációs kampánya. A fő üzenete, hogy a menekültek növelik a terrorveszélyt, veszélyeztetik az európai kultúrát. Ezt különböző hirdetések mellett, egy külön honlapon is megpróbálják az emberekhez eljuttatni.


A migránsellenes kampányához a kormány egy külön honlapot is létrehozott. A kvota.kormany.hu csütörtön indult el, a kezdőlapon a magyar és az uniós zászló látható, azzal a mondattal, hogy “A kormány nemet mond a kötelező betelepítési kvótára”.

A honlap a migránshelyzet veszélyeire hívja fel a figyelmet, leegyszerűsített üzenetekkel, rengeteg ábrával. Az egyik diagram például 12. másodpercenként számol vissza. A mellette lévő szöveg szerint ezzel arra utalnak: minden 12. másodpercben újabb migráns érkezik Európába.

Leírják, hogy az EU a tagállamok között arányosan osztaná szét a menedékkérőket. Eszerint - áll a honlapon - öt év alatt, családegyesítést is figyelembe véve egy Szegednyi, 160 ezer embert telepítenének be az országba. A honlap részletesen bemutatja a kampány két fontosabb üzenetét, a kormány szerint a “kvóta növeli a terrorveszélyt”, illetve a “kvóta veszélyezteti a kultúránkat”.

A terrorveszélyről azt írják, a terroristák tudatosan “arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek a bevándorlók tömegében”. Megemlítik, hogy a novemberi párizsi terrortámadásokban 129 ember, a Charlei Hebdo francia szatirikus hetilap elleni támadásban pedig 17-en halt meg.

“Az illegális bevándorlók nem tartják tiszteletben a törvényeinket, és nem akarnak osztozni közös kulturális értékeinkben” - írják a migráció kulturális veszélyeiről. Azzal érvelnek, hogy Európa-szerte vannak “no-go” zónák, amelyeket a bevándorlók miatt nehezen tudnak ellenőrizni a helyi hatóságok. A honlap szerint Nagy-Britanniában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Dániában vannak ilyen zónák.A migráció költségeiről azt írják, a magyar kormány havonta 130 ezer forintot költ egy menedékkérőre. Ezt párhuzamba állítják azzal, hogy a minimálbér 105 ezer forint. A honlapon már szerepel az, amit Orbán Viktor csütörtökön jelentett be. Eszerint a magyar kormány az Európai Bíróság előtt támadja meg az EU kvótákról szóló döntését. (A menekültügyekre specializálódott Magyar Helsinki Bizottság szerint az új kormányzati honlap állításai a kvótákról és a menekültek ellátásának költségeiről hazugságok.)

A honlap annak a kommunikációs kampánynak a része, amelyről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A politikus arról beszélt, hogy a kampány decemberben és januárban zajlik. Többek között országos és helyi lapokban, rádiókban és televíziókban, az interneten hirdetnek majd. A kormányzati honlapról viszont nem tett említést.

A sajtótájékoztatót azért Dömötör tartotta, mert a kormányzaton belül ő fogja össze kampányt. A politikus a nyilvánosság előtt nem annyira ismert, de egyre fontosabb pozíciókat tölt be a Fideszben. A 2014-es parlamenti választások alatt kampányfő-helyettes volt, később tagja lett Rogán Antal politikai stábjának is. Jó kapcsolatban ápol Rogánnal, ezt bizonyítja, hogy a politikus miniszteri kinevezése maga mellé vette politikai államtitkárnak.

A kommunikációs kampány végleges költségeiről keveset lehet tudni. Ennek a fedezete valószínűleg az a 25 milliárd forint lesz, amely felett az állami reklámköltéseket felügyelő hivatal, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) rendelkezik. Nyilván nem az összes forrás megy el erre a célra, a részletek azonban a teljesítési igazolások leadása után derülnek ki.

A kormány nemcsak kommunikációs kampányt folytat a témában, ősszel aláírásgyűjtésbe is kezdett, a Fidesz vezető politikusai pedig karácsonyig száz helyszínen tartanak a szimpatizánsaiknak lakossági fórumokat. A Fidesz kezére játszik, hogy a párizsi terrortámadások elkövetői közül néhányan menedékkérőként érkeztek az EU-ba. Emiatt egyre többen támadják az EU korábbi menekültpolitikáját.