A kormány megkönnyítette magának a pénzek elköltését

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Több dolgozó, több bevétel, kisebb államadósság – jó híreket kapott a héten a kormány, amely magának is megkönnyítette a pénzek elköltését. Közben száguld a Tesla, nagyobb bért fizet az Audi, a Mercedes pedig az elszabaduló kerekekkel küzd. Ez volt a hét a gazdaságban.


A hét rögtön rossz hírrel kezdődött, hiszen kiderült, hogy a tantermek korszerűsítését célzó Öveges-programnál talált szabálytalanságok miatt 40 milliárd forintnyi uniós pénzt tart vissza Brüsszel.

Még szerencse, hogy ömlik az adóbevétel az állami büdzsébe, így pedig a kormány csökkenteni tudta az államháztartás hiányát. Mindez számokkal: a kormány 2,4 százalékos hiánnyal számolt, ehhez képest a GDP-nek csak 1,9 százalékával lett nagyobb a kiadás, mint a bevétel. A kormány szerint azonban ez sem elég, a 2017-es költségvetést – melyet a tervek szerint még áprilisban benyújtanak – úgy tervezik, hogy az állam működése nullszaldós legyen, azaz az állam működése során ne legyen hiány.

Varga Mihály szerint leginkább a gazdaság fehéredése járul hozzá a több bevételhez. Ebbe az irányba tett lépés, hogy bővítették azoknak a körét, akiknek a jövőben kötelező lesz online pénztárgépet használni. Ez pedig akár 25-30 milliárd forint többletbevételt is hozhat a költségvetésnek. A bevételeket az adóhatóság is próbálja megdobni, legutóbb például egy több mint száz cégből álló számlagyárat működtető bűnszervezetet buktattak le, amely fiktív számlakibocsátásokkal hatmilliárd forintos forgalmat segített lepapírozni ügyfeleinek.

A több bevételre szüksége is lehet a kormánynak, ha tovább akarja csökkenteni az államadósságot, amely még mindig 25 394 milliárd forintra rúgott 2015 végén. Igaz, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest ez is 0,9 százalékos csökkenés, ám így is a GDP 75,3 százalékát teszi ki. A bevételek bővülését elősegítheti, hogy december és február között az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal, avagy 117 ezerrel dolgoztak többen. Igaz, a képet valamennyire árnyalja, hogy a növekedés felét a közfoglalkoztatottak (45 ezer) és külföldön munkát vállalók (10 ezer) hozták.

Mindenesetre a következő években a kormány már könnyebben tud a költségvetésekhez nyúlni, mivel a parlament elfogadott egy új szabályt, amely után kevésbé lesz átlátható, ha a kormány a költségvetés módosítása mellett dönt. A módosítás lényege, hogy a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen cél érdekében, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül. A kormányhatározathoz formálisan kormányülés sem szükséges, hiszen azt a kormányfő – vagy annak helyettese – bármikor kiadhatja. Érdekesség, hogy a határozattervezetet bármely miniszter a miniszterelnök elé terjesztheti, így akár az is előfordulhat, hogy az NGM vezetője nem is tud egy költségvetési kötelezettségvállalásról.

Bár Áder János először visszaküldte, „egyértelműsítő, pontosító módosításokkal” ismét lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását az Országgyűlés. A parlament korábbi döntésének is megfelelően a nokhoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással kiválasztanak a legalább 10 éves futamidő alatt.

A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.


Megmenekült az Audi

Bár a héten több hír is szólt arról, hogy sztrájkra készülnek a győri Audi dolgozói, végül sikerült megállapodni a bérekről, így várhatóan elmarad a munkabeszüntetés. Az egyezség szerint a havi 170-289 ezer forintos fizetéshez jutó Audi-dolgozók 16-20 ezer forintos béremelést kapnak, a 290 ezer forintnál nagyobb fizetéssel rendelkezők pedig 15 ezer forint többletre számíthatnak.

Több pénz természetesen nemcsak az Audi-gyárban dolgozók szeretnének hazavinni, a kereskedelmi dolgozók is 10-20 százalékos emelést akarnak elérni, a Tescónál pedig már készül a sztrájk. Ez utóbbival kapcsolatban a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elmondta, hogy három év alatt átlagosan 30-40 százalékos béremelés szükséges minden munkacsoportban, hogy feloldják a feszültségeket.


Mindenki Teslát akar

Még senki sem látta ugyan a Tesla új elektromos autóját, hiszen a Model 3 szállítása csak 2017 év végén kezdődhet, így is nagyjából 133 ezer előrendelést kapott a kocsi. A fő vonzerő, hogy Elon Musk ígérete szerint egyetlen feltöltéssel megközelítőleg 350 kilométeres hatótávra képes a Model 3, amely közel a duplája a Nissan Leaf és a BMW i3 teljesítményének. Természetesen egy Tesla esetében a gyorsulási képesség is mérvadó, az új típus pedig elvileg 6 másodpercen belül tudja a 0–100 km/órás értéket.

Az e-autók térnyerését segítheti, hogy bár a korábbi csúcsoktól messze elmarad, az utóbbi időszakban többször is emelkedett a benzin ára, és ez így volt a héten is, amikor pénteken bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Az a Mol, amely egy horvát lap szerint államcsínyre készült Horvátországban.

Amíg a Teslának jól megy, addig a Mercedesnek egy nem várt problémával kell szembenézni: visszahívják a kecskeméti gyárban december 8-án készült Mercedes B- és CLA-modelleket, ugyanis a jobb oldali kerekeket rögzítő csavarokat rosszul szerelték fel, ezért a kerekek menet közben leeshetnek.


És néhány hír címszavakban:

  • Rossz hírt kaptak a kávé szerelmesei, ugyanis a héten kiderült az is, hogy az év első hónapjában már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében. A drágulás csak a kezdet?
  • Kiderült, hogy nem látja rózsaszínben a jövőt a magyar.
  • Rontotta az idei évre vonatkozó ázsiai és kínai növekedési, valamint inflációs előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), ez pedig az egész világra hatással lehet.
  • A Magyar Nemzeti Bank döntött az MKB Bank értékesítéséről: a pénzintézetet a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg.