A kormány már egy hete a vasárnapi boltzár eltörlésén ötölt

Fotó: MTI / Soós Lajos

-


A vasárnapi boltzár eltörléséről is beszélt az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában kedden este Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke.

A politikus azt mondta, Varga Mihállyal együtt a múlt hétfői kormányülésen megkapta azt a feladatot, hogy végezzék el a vasárnapi boltzár egyéves értékelését. Vagyis már azelőtt, hogy a Kúria múlt szerdán utat engedett az MSZP vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazási kezdeményezésének.

Rogán szerint nem meglepő, hogy a hétfői visszavonás előtt már ezzel foglalkoztak. Ezt azzal indokolta, hogy már az intézkedés tavalyi elfogadása után bejelentették: egy év múlva értékelni fogják a vasárnapi boltzárt. Az intézkedés körül ugyanis már akkor is komoly vita folyt.

A kormány vezetői politikusainak korábbi nyilatkozataiból még nem úgy tűnt, hogy a kormány a vasárnapi boltzár visszavonásán gondolkodna. Lázár János miniszterelnökségi miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón is tagadta, hogy a kormány a vasárnapi boltzárról szóló törvény módosításán gondolkodna. Orbán Viktor múlt pénteken a vasárnapi zárvatartás kiterjesztéséről beszélt.

Rogán a keddi interjúban elismételte, hogy a kormány eredeti célja megvalósult, a kereskedelmi szektor bővült, a forgalom egy része átterelődött a multinacionális cégektől a közepes vállalkozások felé. De az emberek körében nem változott a boltzár megítélése, továbbra is megosztó téma maradt.

Rogán Antal hétfőn a kormányülés szünetében jelentette be, hogy kormány azt javasolja: a parlament vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt. A döntést azzal magyarázta, hogy a kérdés megosztotta az embereket az elmúlt egy évben.

A javaslatot kedden már meg is szavazták. A parlamenti szavazáson nem vett részt a Balog Zoltán, Kövér László, Kubatov Gábor és Lázár János. Balog és Lázár később azt közölte, a távolmaradásuk valójában „nem”, de ezt a szavazatot a kormány iránti lojalitásból nem adták le.