A kormány két év után visszatáncol a botrányos követségbezárástól

Fotó: MTI / KKM / Kovács Márton

-

Felülvizsgálja a kormány két évvel ezelőtti döntését az észtországi külképviselet bezárásáról - értesült több forrásból a VS.hu. A „nyitást" fokozatosra tervezik, de 2018-ra biztosan lesz magyar követség Tallinnban.


Az észt és ciprusi magyar nagykövetség bezárásáról még 2014-ben született döntés, amikor a déli-, és keleti nyitás jegyében a kormány Ecuadorban és Mongóliában nyitott új külképviseletet. Mivel a Külügyminisztérium ezek fenntartására (például a diplomaták és a személyzet bérköltségére) akkor nem kapott pluszforrásokat, így valahol meg kellett húzni a nadrágszíjat.


A tallinni képviselet bezárásáról szóló döntés mégis komoly visszhangot kapott, és nagyon negatív üzenete volt, több okból is. Egyrészt Észtországgal hagyományosan nagyon jók voltak a kétoldalú kapcsolatok, a két nép rokonként tekint a másikra. Tallinnban magyar kulturális intézet is működik, az ottani egyetemnek magyar tanszéke is van. Másrészt éppen ebben az időszakban volt különösen súlyos az Ukrajnában zajló konfliktus, két hónappal voltunk a Malaysian Airlines utasszállítójának lelövése után, ebben a légkörben a szolidaritás hiányaként hatott, hogy az Oroszország által magát fenyegetve érző Észtországban követséget zárunk be.


Marina Kaljurand észt külügyminiszter a jövő héten jön Budapestre


Az észt válasz így nem is maradt el: az ország kormánya nyíltan hangoztatta csalódottságát és értetlenségét, majd bejelentette: válaszlépésként bezárják a budapesti észt követséget is. A külképviselet bezárása miatt még szimpátiatüntetést is tartottak az épület előtt 2014 szeptemberében.

A VS.hu-nak most több illetékes forrás is azt mondta: a Külügyminisztérium kezdeményezésére felülvizsgálják a döntést, és valamilyen formában ismét állandó diplomáciai képviseletet létesít a kormány Tallinnban. Jelenleg a Helsinkiben székelő magyar nagykövetség látja el képviseletet.

Úgy tudjuk, első lépésben egyetlen diplomatát küldünk ki, de forrásaink biztosra vették, hogy 2018 január 1-re, amikor Észtország lesz majd az EU soros elnöke, újra nagykövetség működik majd Tallinnban.

Információink szerint ez a téma is szóba kerül majd jövő szerdán, amikor Marina Kaljurand észt külügyminiszter Budapestre jön, hogy Szijjártó Péterrel találkozzon.