A kormány későbbre halasztaná a vasárnapi bérpótlék kérdését

-

Változtatások nélkül átment a törvényalkotási bizottságon a kormány előterjesztése a vasárnapi boltzár eltörlését illetően. A bérpótlék növelésének kérdése azonban heves vitákat váltott ki: az ellenzék 100 százalékosra növelné a vasárnapi pótlékot, a kormányoldal egyelőre ragaszkodik az 50 százalékos pótlékhoz. Egy KDNP-s sztrájkot emlegetett.


A kormány által beterjesztett formában fogadta el nagy többséggel a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonását célzó javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfő este. Az előterjesztést a testület két kereszténydemokrata képviselő tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadták el, miután lefolytatták a részletes vitát.


Ez legfőképpen a vasárnapi munkáért járó bérpótlék emelése körül zajlott. Több ellenzéki módosítás is azt indítványozta, hogy a bérpótlékot 100 százalékra emeljék, ám a kormányoldal úgy vélekedett: a népszavazás akkor küszöbölhető ki, ha az eredeti jogszabály hatályba lépése előtti állapotot állítják vissza olyan formában, ahogy azt a népszavazás eredményezte volna. A pótlékok kérdése majd utána orvosolható.

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke, valamint Répássy Róbert fideszes alelnök egyaránt azt az álláspontot képviselték, hogy az ellenzék – köztük az MSZP – olyan módosító javaslatokat adott be, amelyeket az általuk kezdeményezett népszavazás – eredményesség esetén – kizárt volna. Az ugyanis az eredeti, 2015. március 14-ei állapotot nemcsak visszaállította volna, hanem három évre be is betonozza, megkötve a jogalkotó kezét. Akkor pedig nem 100, hanem 50 százalékos pótlék járt a vasárnapi munkáért. Ezért kívánják az eredeti állapotot visszaállítani, közben a kormány tárgyalást kezd a szakszervezetekkel a későbbi pótléknövelésről – fűzték hozzá.

Érvelésükkel Bárándy Gergely MSZP-s alelnök nem értett egyet. Szerint mivel a pótlékok a munka törvénykönyvében szerepelnek, van lehetőség azok megváltoztatására. Erre Révész Máriusz azt válaszolta, hogy a tiszta helyzet megteremtésével nemcsak a bérpótlékok kérdése kerülhet elő később, hanem például az is, hogy senki ne lehessen munkára kötelezhető vasárnap.

Rubovszky György (KDNP) hangsúlyozta, pártja álláspontja nem változott, így nem fogják megszavazni az előterjesztést. Azt is hozzátette: akár sztrájk is várható.