A kormány épületével szemben sátorozott a körözött Szaakasvili

Fotó: MTI/AP / Jevgenyij Maloletka

-

Nem akarja feladni magát a volt odesszai kormányzó, Grúzia egykori elnöke. Szaakasvili szerda estére nagygyűlést hirdetett meg a kijevi parlament elé.


Miheil Szaakasvili és hívei Kijevben, a parlament és a kormány épületénél sátoroznak, az ukrán ügyészség körözést adott ki a politikus ellen. A sátrakra kora reggel lecsaptak a rendőrök, a dulakodásban többen megsérültek. Szaakasvili a Facebookon azt írta, szerinte őt akarták erővel elvinni, de "rossz sátorra törtek rá". A roham után a politikust támogatói a közeli Kijev szállodában helyezték biztonságba, a tüntetők pedig Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbassz önkéntes ukrán alakulat volt parancsnokának vezetésével hozzáláttak a sátrakat védő barikádok megerősítéséhez. A rendőrség nem közölt semmit a reggeli rajtaütésről.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyész sajtótitkára a Twitteren jelentette be, hogy milyen bűncselekmények miatt adtak ki körözést Szaakasvili ellen. Szarhan szerint az ellenzéki politikust bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekménnyel, hivatalos személyek elleni bűnelkövetőknek nyújtott segítséggel és utóbbiak bűnös tevékenységének fedezésével gyanúsítják.

Az ukrán főügyészség és az titkosszolgálat, az SZBU kedden házkutatást tartottak Szaakasvili kijevi lakásában, majd őrizetbe vették. Az összecsődült hívei azonban megakadályozták, hogy elszállítsák, felfeszítették a rendőrségi mikrobusz ajtaját, és kiszabadították. Mielőtt őrizetbe vették volna, Szaakasvili felmászott a nyolcszintes épület tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik.

Szaakasvili parlament elé vonult, ahol beszédet mondott az összegyűlt néhány ezres tömeg előtt, majd az éjszakát is a sátrakat állító tiltakozók között töltötte.

Jurij Lucenko ukrán főügyész szerint bizonyítékuk van arra, hogy egy Oroszországban menekült oligarcha, Szerhij Kurcsenko pénzeli a hontalan Szaakasvili kijevi tiltakozó megmozdulásait. A főügyész szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készül a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.