A kormány emberei tehetik tönkre a világhírű lengyel ménest

Fotó: AFP / PIOTR SIKORSKI

-

Egy kanca eladásával akarták bizonyítani, hogy minden rendben van a ménesben. Ám az aukcióból mégis óriási botrány kerekedett.


Csalás gyanúja vetül a világ egyik legjobb arabtelivér-tenyésztő programjára, a Janow Podlaski-i ménesre, a lengyelek nemzeti büszkeségére. Külföldi licitálók ugyanis az árverés manipulálására utaló jeleket tapasztaltak a legutóbbi aukción. Az Emira nevű kanca furcsa körülmények között végbement eladásából belpolitikai botrány lett, az ellenzék bűncselekményt gyanít és vizsgálatot követel.

Az állami tulajdonban lévő ménes jó híre már akkor odalett, amikor az új, jobboldali kormány menesztette és a lótenyésztéshez kevéssé értő, de a kormánypárthoz lojális emberekkel váltotta fel a méntelep sokéves tapasztalattal rendelkező és nagy tisztelet övezte három vezetőjét, Marek Trelát, Jerzy Bialobokot és Anna Stojanowskát, akiknek világklasszis lovaira egymással vetélkedve licitáltak hírességek, arab sejkek és más milliomosok.

A ménes élére elsőként egy annyira dilettáns vezetőt neveztek ki, hogy a kormány néhány hónap múlva kénytelen volt a lósporthoz valamelyest értő emberre lecserélni. Ennek ellenére a nagy tapasztalatú régi vezetők eltávolítása miatt megromlottak a körülmények a világhírű ménesben. A vezetőváltás után például elpusztult kettő abból a négy kancából, amelyet Shirley Watts brit tenyésztő, a Rolling Stones dobosának, Charlie Wattsnak a felesége adott kölcsön a lengyel ménesnek.


Senki sem licitált, nőtt az ár

Ennél is nagyobb csapást mért a tenyésztési program jó hírére, hogy a legutóbbi, augusztus 14-i Pride of Poland nemzetközi aukción az árak manipulálására irányuló szándékot véltek felfedezni a külföldi licitálók. A botrány középpontjába keveredett szürke kanca ára annak ellenére emelkedett több mint félmillió euróra, hogy a 27 év árverési tapasztalattal rendelkező svéd tenyésztőn, Anette Mattssonon kívül nem volt észlelhető más licitáló, márpedig Mattsson csak 200 ezer eurót ajánlott az aukció sztárjának számító versenylóért.

A kancát 550 ezer eurón nyilvánították eladottnak, bár vevőt senki sem látott, és az állítólagos sikeres licit után a lovat újra eladásra kínálták, sőt négyszemközt magának Mattssonnak is odaígérték 200 ezer euróért, bár végül nem adták oda neki. A svéd tenyésztő végül az újraindított liciten vásárolta meg 225 ezer euróért egy katari vevő számára.

Mattsson azt mondta, hogy szerinte manipulálták az árverést. Sem ő, sem a környezete nem látott más vevőt a teremben, és a kikiáltó sem nézett senkire a magasabb ajánlatokat megnevezve, csak az asztalra meredt a tekintete.


Bizonyítani akartak

A 16 éves kancát az aukció szupersztárjának kiáltották ki, a szokásokkal ellentétben kiszivárogtatták, hogy 700 ezer euró a legalacsonyabb ár, amelyen eladják, ennek ellenére végül beérték a 225 ezer eurós ajánlattal, ami ugyancsak szokatlan.

A csalást gyanítók szerint az állami méntelep vezetői azért akarták manipulálni az aukció eredményét, hogy bebizonyítsák, a ménes az új kormány által kinevezett vezetők alatt is jól működik. Egy amerikai ménes, a floridai Hennessey Arabians vezetője, George Zbiyszewski szerint azonban "a cinkelt árveréssel egyetlen este sikerült romba dönteni" a világhírű ménes reputációját.

A lengyel ménes igazgatója, Slawomir Pietrzak tagadta, hogy bármiféle csalás történt volna és az aukció amerikai kikiáltóját hibáztatta a gyanús rendellenességekért.