Bírósághoz fordulhat a kormány a menekültkvóták miatt

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinettel beszéli meg, mi legyen a határzárral és a menekültekkel. Az uniós kvóták miatt per is jöhet. A magyar kormány szervezett támadást sejt a menekültáradat hátterében, azt sem zárja ki, hogy ebben részt vesznek azok az országok is, amelyeken átvonul az embertömeg.


Orbán Viktor nemrég landolt Budapesten, Brüsszelből visszatért, utána áttekintették a menekülthelyzetet, ezzel magyarázta Lázár János, hogy majdnem negyedórás késéssel kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját. Ma 16 órakor a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén ad tájékoztatást a kormányfő, hogy milyen nemzetközi tárgyalásokon vett részt.

Ez után döntik el a következő napokban, hogy a horvát határon milyen intézkedést tesznek. Itt is épül a biztonsági határzár. Kedd éjfélkor életbe lépett az a törvény, amely lehetővé teszi a honvédség bevonását, ez megtörtént a horvát határon.

Lázár veszélyesnek gondolja az osztrák kancellárnak azt a nyilatkozatát, hogy ha csak kerítés árán lehet betartani az uniós szabályokat, akkor ne legyen kerítés. Lázár szerint ez azért veszélyes, mert nem lehet tudni, hogy naponta öt- vagy húszezer ember érkezik a horvát–magyar határra. Erről is tárgyalni fognak a nemzetbiztonsági kabinet ülésén.


Lázár szervezett támadást lát

Tegnap abszolút rekord dőlt meg, a horvát–magyar határon több mint tízezer ember lépte át illegálisan a határt. A szerb szakaszon csak százan jöttek át. Szervezett akcióról van szó – mondta Lázár. Az embercsempészek szervezik Magyarország ellen a migránshullámot; a rosszabb verzió szerint ebben azok az országok is részt vesznek, amelyeken áthaladnak a menekültek.

A kvóta jó példája a „morális imperializmusnak”, amelyet Németország kényszerít Magyarországra – idézte Orbán Viktor Bajorországban használt kifejezését Lázár, amikor az uniós belügyminiszterek döntését értékelte. Mielőtt ezt bíróságon megtámadnák, előbb konzultálnak a parlamenti pártokkal. Ebben az ügyben nagyobb egységre lehet szükség.

Az év hátralévő részében több százezren jönnek majd, erre számít a kormány. Magyarország elkötelezett a mellett, hogy a külső határokon kell menekülttáborokat létrehozni, a helyzetet a kibocsátó országokban kell kezelni. A tegnapi uniós csúcs kimondta, hogy Horvátországnak regisztrálnia kell. A miniszter reméli, hogy ezt be is tartja.


Nobilis megy, Csepreghy lesz Lázár helyettese

Kedd reggel a miniszterelnök megkezdte azokat beszélgetéseket, amelyek révén áttekintik, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a kormányzat tevékenységét. Lázár is beszámolt a saját tárcájáról, ahol több személyi döntés is született.

  • Bódi Gábor helyettes államtitkár munkáját megköszönte Lázár, sikeres volt a közigazgatás korszerűsítésének informatikai előkészítése. Bódi más kormányzati poszton folytatja.
  • Nobilis Márton benyújtotta a lemondását, elvégezte azt a munkát, amelyet rábíztak. Az irányítása alatt felállt a kommunikációs hivatal. Nobilis a kormányzati területen dolgozik tovább. A kommunikációs hivatal elkerül a Miniszterelnökségről.
  • L. Simon László államtitkár a posztján marad, Lázár számít a munkájára. További munkát akar rábízni, például a civil szervezetekkel való kapcsolattartást.
  • Csepreghy Nándor lesz az új miniszterhelyettes, október elsejétől kinevezik államtitkárrá.
  • A kommunikációs államtitkárság a Rogán Antal vezette minisztériumhoz kerül. Giró-Szász András azt mondta, Orbán Viktorral beszéli meg, hogy Rogán minisztériumában is kommunikációs államtitkár marad-e.
  • Október elsejéig le akarják zárni a személyi kérdéseket, így addigra lesz új egészségügyi államtitkár is. Orbán Viktor az ügyben már beszélt Balog Zoltánnal.

Lázár János saját magáról azt mondta: elhiszi, hogy a „politikai szappanopera” érdekli az embereket, de „kiváló fizikai állapotban élte túl a miniszteri struktúra átalakítását”. Mindig „a munkára koncentrál, nem a kavarásra”. Kérdésre válaszolva azt mondta: nem gondolkodik azon, hogy Orbán után ő vagy Rogán a Fidesz második legerősebb embere. Örül, ha tehet valamit saját választókerületéért, Hódmezővásárhelyért, kitüntetés számára, ha a hazájáért tehet valamit miniszterként – mondta.


23 városban lesz földárverés

Lázár János elmondta, hogy október és december között 23 megyei jogú városban 380 ezer hektárnyi földet nyílt árverés keretében értékesítenek. Külföldi személy az árverésen nem vehet részt. Nem lehet személyenként 370 hektárnál többet megszerezni. A cél a kisgazdaságok támogatása. A várható több százmillió forintos bevételt Magyarország fejlesztésére fordítják, erre külön alapot hoznak létre.