A kormány, amely lemond évi 93 milliárdról

Forrás: Airbnb

-

Évi ezer fontig nem kell adót fizetnie annak, aki sharing economy-ból, azaz a megosztáson alapuló gazdaságból szerzi a jövedelmét - erről döntött a brit kormány.


A brit kormány döntése értelmében ezer-ezer fontnyi adókedvezményt kap az, akinek online kereskedelemből, vagy éppen ideiglenes szálláskiadásból van bevétele. A döntés bejelentő George Osborn pénzügyminiszter szerint a digitális korban a mikro-vállalkozásokban rejlik a jövő, ezért olyan adórendszert kell alkotni, amely segíti azokat, akik részt vesznek a sharing economy-ban és online szolgáltatásokat nyújtanak.

„Mindegy, hogy a bevétel kereskedelemből (pl. Uber), vagy ingatlanból (Airbnb) keletkezik, ezeknek az adózóknak ezer fontig nem kell semmilyen formanyomtatványt kitölteniük, vagy adót fizetniük” - mondta Osborn.

A szabály 2017 áprilisától él majd és a The Guardian számításai szerint évi 235 millió fontjába, azaz mai árfolyamon 93,2 milliárd forintjába kerül a brit költségvetésnek. Ezt az összeget közel a brit kormány adatai szerint félmillió angol spórolhatja meg jövőre.

Az érintett cégek persze örülnek, az Airbnb szerint örömteli, hogy a kormány támogatja az innovatív, új megoldások terjedését, míg az Uber Magyarország annyit jegyzett meg, hogy a brit gyakorlat jó példaként szolgál más európai ország számára is.

Persze vannak, akik nem örülnek annyira a döntésnek és úgy látják, hogy a “hagyományos” módon lakást kiadók ezzel hátrányba kerülnek az Airbnb-vel szemben. Ilyen volt a The Guardian tech újságírója, Alex Hern is, aki szerint a döntés azt sugallja, hogy a főbérlők mostantól gonoszak és adóval kell sújtani őket, míg az Airbnb-t használók angyalok és megérdemlik a kedvezményt.