A kormány 30 millióig kártalanítaná a brókerbotrány károsultjait

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Varga Mihály gazdasági miniszter a Gránit Bank éves közgyűlése után bejelentette, hogy a kormány támogatja a jegybank javaslatát, amely a befektetők nagyobb védelméről szól. A Gránit Bank alapító-tulajdonosa, Demján Sándor is egyetért a befektetők védelmével, csak nehogy a végén visszamenőleges hatály és bizalomvesztés legyen.


„Bárki ígéri is a legmagasabb kamatot, ne higgyenek neki” – Demján Sándor szerint ez a tanulsága az elmúlt hetek brókerbotrányainak. Az üzletember, aki a Gránit Bank éves közgyűlése után tartott sajtótájékoztatót, azt mondta: az ilyen és ehhez hasonló ígéretek általában csődhöz vezetnek. Szerinte a felügyeletnek is fel kellett volna tűnnie, hogy bizonyos cégek extra feltételeket ígérnek a befektetőknek, és figyelmeztetnie kellett volna az embereket, hogy a befektetés gyanús, ne tárgyaljanak az adott vállalattal.


Próbáljunk a botrányból előnyt kovácsolni!

– ezt a Gránit Bank 49 százalékos tulajdonosát, az államot képviselő Varga Mihály gazdasági miniszter mondta, majd gyorsan hozzátette: a versenyt nem szabad korlátozni a piacon, neki mint betétesnek az az érdeke, hogy a pénze kamatozzon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a felügyelet helyesen járt-e el, amikor tavaly novemberben 70 milliárd forint értékű kötvény kibocsátására adott engedélyt a Quaestor kötvénykibocsátó cégének, a Quaestor Hrurira Kft.-nek, Varga Mihály azt válaszolta:az elmúlt 20 évben gazdasági miniszterként megtanultam, hogy egy gazdasági miniszternek a jegybanki függetlenséget semmilyen formában nem szabad sértenie, köszönöm a kérdést.

A miniszter a brókercégek csődjét úgy értékelte: egy pénzügyi rendszerben mindig előfordulhatnak problémák, most is ez történt, de a rendszer összességében stabil, a befektetőknek nincs okuk aggódni.

Mindenesetre a kormány támogatja az MNB javaslatát, hogy 20 ezerről 100 ezer euóra (azaz kb. 30 millió forintra) emelkedjen a kártalanítás összege a Befektető-védelmi Alapnál. Európában nem szokatlan ez az összeg, a miniszter Spanyolországot említette példaként. A jegybank kedden jelentette be, hogy törvényt módosítana, és ennek részeként összevonná az Országos Betétbiztosítási Alapot és a Befektető-védelmi Alapot is.

A kormány saját pénzügyi javaslatcsomagot is készített, ennek része a felügyeleti működés szigorítása, az ellenőrzések sűrítése és hatékonyabbá tétele. A javaslatról tegnap tárgyaltak, hamarosan be is nyújtják a parlamentnek – mondta Varga Mihály, hozzátéve: reméli, hogy a törvényjavaslat-csomag segít abban, hogy a visszaéléseket a felügyelet időben fel tudja tárni, és meg tudja szüntetni.

Demján Sándor erre úgy reagált: támogatja a kormány ötletét, azt azonban előrebocsátja, hogy a Vállalkozók Országos Szövetségének elnökeként biztosan nem fog egyetérteni azzal, hogy a javaslatot esetleg visszamenőleges hatállyal szavazzák meg a parlamentben, mert szerinte az újabb bizalomvesztést jelentene.


Mindenki elgondolkodik a jövőben, kire bízza a pénzét

– jegyezte meg az üzletember, aki szerint hihetetlen nyomás nehezedik a bankokra, hogy hitelezzenek, miközben ma egy banknak nem a hitelezés, hanem az volna az elsődleges célja, hogy megőrizze a betétesek pénzét. Ez nem könnyű, mert akinek pénze van, az nem betétben tartja, hanem tőzsdére, esetleg befektetési alapba viszi. Ebben Demján Sándor szerint szerepet játszhat az is, hogy a bankok nem népszerűek, és sokszor a politika áldozatai.