A kormány a Fidesszel és a Jobbikkal tárgyal a népszavazásról

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Egyeztetnek a parlamenti frakciók a kötelező betelepítési kvótáról pénteken. A találkozón a kormány mellett a Fidesz, a KDNP és a Jobbik vesz részt. Az MSZP és az LMP frakciója nem képviselteti magát a tárgyaláson. Erről az MTI számolt be.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a megbeszélés előtt a népszavazás körülményeinek tisztázásával indokolta az egyeztetés összehívását. Orbán Viktor még szerdán jelentette be, hogy a kormány népszavazást akar a menekült kvótákról.

A politikus szerint a menekültekről nem lehetne népszavazást tartani, mert nemzetközi jogszabályok vonatkoznak rájuk, a kötelező betelepítési kvóta azonban nem róluk, hanem egy eljárásról szól. Ezzel arra utalt, hogy szerinte a népszavazáshoz nincs szükség alkotmánymódosításra.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta: nem gondolja, hogy az alaptörvény módosítása nélkül végre lehetne hajtani a népszavazást. Szerinte ügyes diplomáciával és külpolitikával Magyarország példát mutathat más tagállamoknak és "lavinát indíthat el".

Nem hirtelen, figyelemelterelő ötletként, hanem már a 2018-as választási stratégia részeként dobta be a kormány a kvótákról szóló népszavazás ötletét. Bel- és külföldön is jól jöhet a kormány mellett kiálló milliók felmutatása. A Fideszben egyértelmű sikerre és durva kampányra számítanak. Az erről szóló cikkünket itt találja.