Kézmosásra intik a kórházi fertőzések halálesetei miatt a dolgozókat

Fotó: BSIP / LAURENT

-

Három módszertani levelet is írt a kórházi fertőzések megelőzése, csökkentése érdekében az Országos Epidemiológiai Központ. A tájékoztatás alapján gyakorlatilag arra hívják fel az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy érdemes kezet mosni és figyelni a víz tisztaságára.


A közelmúltban a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet kikérte, hogy pontosan hány kórházi fertőzés történt 2014-ben és 2015-ben kórházanként. A Társaság a Szabadságjogokért szervezetnek harminc napot kell várnia az adatokra, ez a napokban jár le, és most kiálltak a mondandójukkal az Epidemiológiai Központ szakemberei.

Egyik levelük a multirezisztens kórokozókról szól, a másikat a fogászati ellátásban, a harmadikat pedig a dialízisközpontokban rejlő veszélyekről írták.

Hajdu Ágnes, az OEK szakorvosa elmondta: a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések mindenhol a világon népegészségügyi kihívást jelentenek az ellátórendszernek, a fő veszélyt leginkább az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentik. Utóbbiak elterjedéséhez alapvetően a túlzott és helytelen antibiotikum-használat vezetett, a fertőzések megelőzésében nagy szerepe van a helyes kézfertőtlenítési, kézmosási gyakorlatnak is.

A fogászati ellátásra és a dialízisközpontok számára kiadott - megújított - szakmai anyag alapvetően a vízkezelési rendszerekre helyezi a hangsúlyt, hiszen e két ellátási formánál elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű víz álljon rendelkezésre a betegek ellátása során. Továbbá - folytatta a szakember - új európai uniós szabvány is megjelent e rendszerekről, így ezeket is beépítették a szakmai anyagokba. Mindkét területen, de különösen a fogászati ellátásnál új technológiák, eljárások, eszközök jelentek meg, amelyeknek a fertőtlenítési eljárásaira is elkészítették az ajánlást.

Szilágyi Emese, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője állította, hogy erős a fertőzések jelentési rendszere Magyarországon. Mint mondta, az összehasonlítható európai adatokból kitűnik, hogy a kórházi fertőzések arányait nézve az európai átlag hat százalék, a magyar adat pedig 4,5 százalék. A leggyakoribb kórházi fertőzések közé tartozik az alsó légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a seb-, a húgyúti és a véráramfertőzés, valamint a bélfertőzések.

Szilágyi Emese kérdésre válaszolva elmondta, a kórházi halálesetek 10-15 százaléka következik be fertőzés miatt, azonban a fertőzések 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság, a legmagasabb higiénés standard mellett sem előzhető meg.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva kifejtette, a kórházak által jelentett - a fertőzésekről szóló - adatokat az epidemiológiai központ gyűjti, elemzi, feldolgozza és nyilvánosságra hozza. A különböző egészségügyi intézményeknél keletkezett adatokat azonban csak az "adatgazda", tehát a kórház hozhatja nyilvánosságra.