A koreai válságról egyeztetett Washington és Peking

Fotó: AFP / FRED DUFOUR

-

A Koreai-félsziget helyzetéről és a kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett telefonon Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök. Mindketten azt a reményüket fejezték ki, hogy mindenki önmérsékletet fog tanúsítani a koreai válság kezelésében - jelentette hétfőn a kínai média.


A híradások szerint a kínai elnök közölte Trumppal, hogy országa ellenez bármilyen lépést, amely szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival. Hszi hozzátette, hogy minden érintett félnek kerülnie kell az olyan lépéseket, amelyek tovább fokozzák a feszültséget. Egyetértettek abban: szoros kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy gyorsan vélemény tudjanak cserélni a fontos ügyekről.

Hszi április 12-én is beszélt telefonon Trumppal, szorgalmazta az észak-koreai atomválság békés megoldását. Néhány nappal korábban személyesen is találkozott vele amerikai látogatása alkalmával.

A Koreai-félsziget térségében amiatt éleződött ki újabban a helyzet, hogy vasárnap két japán romboló kezdett közös hadgyakorlatot az észak-koreai partok felé tartó Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal. Phenjan azt üzente a Rodong Szinmun pártlap hasábjain: készen áll, hogy "egyetlen csapással" elsüllyessze az amerikai repülőgép-hordozót.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea hatodik nukleáris kísérleti robbantásra és újabb rakétakísérletekre készül.

Észak-Korea április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, csak tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre és mintegy húsz ballisztikus rakétát lőtt ki.