A korábbi F1-főorvos szerint el kell búcsúznunk Schumachertől

Fotó: Robert Cianflone/Getty Images / Robert Cianflone/Getty Images

HÁTTÉR

Gary Hartstein, aki 2005 és 2012 között volt a Forma–1 főorvosa, blogján folyamatosan követi Michael Schumacher állapotát síbalesete óta, és a jelenlegi helyzet elemzése végén arra a következtetésre jutott, hogy fel kell készülnünk a legrosszabbra.


A napokban vált ismertté az információ, hogy a kómában fekvő Schumacher testsúlya egynegyedét elvesztette (75 kilogrammról 55-re fogyott), amit Hartstein abszolút elképzelhetőnek tart, és az izomzat különböző okokból történő leépülésével magyaráz, azonban ez nem jelent drámai változást egy kómás beteg számára. Az, hogy Schumacher továbbra is Grenoble-ben fekszik, ahova a balesete után került, és nem szállították át egy lakhelyéhez közelebbi intézetbe, arra utalhat a volt F1-doki szerint, hogy a korábbi hétszeres világbajnok pilóta még mindig az intenzíven fekszik és lélegeztetésre szorul, ami megnehezítené a szállítást. Ugyanakkor, mivel az intenzív osztály lehetőségei erősen limitáltak, az is előfordulhat, hogy az orvosok úgy döntenek, hogy az állapota és a prognózisa alapján egy másik betegnek nagyobb szüksége van a helyre, ekkor pedig akár el is szállíthatják Schumachert. Gary Hartstein utolsó F1-es nagydíján 2012-ben Brazília Gary Hartstein utolsó F1-es nagydíján 2012-ben Brazíliában Habár az olasz sajtóban megjelentek olyan spekulációk, melyek szerint Schumacher már önállóan lélegzik, Hartstein megjegyzi, hogy a kómában fekvő betegeket gyakran akkor is lélegeztetik, ha tudnak önmaguktól lélegezni, így veszik elejét az olyan komplikációknak, amelyek a nyelv és a légcső izmainak elégtelen kontrollálásából adódhatnak. Az ex-főorvos a bejegyzése végén a saját, nem túl biztató véleményének is hangot ad Schumacher jelenlegi státuszával, illetve a róla érkező hírek hiányával kapcsolatban: „Noha nagyon aggódtam amiatt, hogy rossz híreket kapunk, rájöttem, hogy a friss hírek elmaradása talán lehetőséget ad számunkra, hogy továbblépjünk, feldolgozzuk a történteket, és elkezdjük a búcsúzást. Véleményem szerint ez az egyik nem várt előnye a Michael családja által választott médiastratégiának. Valahogy azt érzem, hogy bármi történik is, az emberek elfogadják majd, mivel kellő idő állt rendelkezésükre a történtek feldolgozásához. Csak azt sajnálom, hogy az embereknek magukra hagyatva kellett eljutniuk idáig, de ez is el fog múlni. Remélem.” Schumacher balesetéről és annak utóéletéről ide kattintva olvashat bővebben.

Már az elején romlottak Schumacher esélyei

Gary Hartstein olyan, félreértelmezett kijelentéseket is tett blogján, amelyek miatt aztán szabadkoznia kellett. A volt F1-doki szerint ugyanis sokat rontott a legendás pilóta esélyein, hogy balesete után nem rögtön neurológiai intézetbe szállították – Méribelből át kellett vinni Grenoble-be –, és ezzel egy plusz utazásnak tették ki a kritikusan sérült beteget, illetve, hogy jó ideig eltartott, mire végre agysebész láthatta. Emellett a Schumachert a helyszínen ellátó és onnan elszállító stáb felkészültségét is megkérdőjelezte, viszont a Grenoble-i Központi Egyetemi Kórház orvosait továbbra is maximálisan felkészült szakembereknek tartja, akik mindent megtettek a hozzájuk bekerült F1-legendáért.